Airbus stoupá za Boeingem, rostou mu tržby i zisk

Tržby evropského výrobce letecké techniky Airbus stouply ve třetím čtvrtletí o šest procent v přepočtu na bezmála 380 miliard korun. Zároveň se mu zvedl i provozní zisk o 12 procent na 25 miliard korun.

Hospodaření evropského výrobce letadel Airbus překonává očekávání a dotahuje se tak na svého hlavního konkurenta Boeing. Firma se navíc rozhodla, že od půlky roku 2018 zvýší produkci letadel A320 pro středně dlouhé trasy. Výrobu může rozšířit i díky výstavbě nových továren.

Nedávno tak otevřela svůj první závod ve Spojených státech. „Náš tým udělal fantastickou práci. Jsou to pouhé tři roky od rozhodnutí zahájit provoz této montážní linky a provoz je už v plném proudu,“ uvedl generální ředitel Airbusu Fabrice Brégier.

Překonal očekávání, za Boeingem ale ještě stále zaostává

„Airbus uvedl velmi dobré výsledky za třetí kvartál. Překonal očekávání téměř na všech úrovních. Nicméně, co se tržeb týče, stále zaostává za největším konkurentem, firmou Boeing, řádově o deset až dvacet procent,“ zhodnotil analytik z Cyrrus Tomáš Menčík.

Jak Airbus, tak Boeing v současnosti teď vyrábějí na čtyři desítky nejprodávanějších letounů měsíčně a předhánějí se v prodejích. Na letošním aerosalonu v Paříži se Airbusu podařilo trumfnout konkurenci v počtu objednávek. Zatímco evropský výrobce sebral zakázky na 421 letadel za 57 miliard dolarů, Boeing udal přibližně o sto strojů míň.

Zprávy ve 12: Evropskému výrobci letecké techniky Airbus se daří (zdroj: ČT24)

Velký čínský trh

V týdnu se Airbusu podařilo uzavřít obchod i v Číně, kam má dodat 130 letadel za 17 miliard dolarů (přes 420 miliard korun). Nyní k tomu za miliardu dolarů přibyla zakázka na sto vrtulníků. „Největší růst leteckého sektoru je momentálně na Blízkém východě, v Číně, Indii a Americe. Co se týče dynamiky růstu, tak tam dominuje jednoznačně Čína,“ zmínil Menčík. Do několika let by se měla Čína stát největším leteckým trhem na světě.

Ukrojit si svůj díl na čínském trhu proto chce i Boeing. Už v září tak podepsal smlouvy na dodání 300 letounů, které koupí skupina čínských firem. Kontrakt má podle ceníku Boeingu hodnotu kolem 38 miliard dolarů (923 miliard Kč). Jde o jednu z největších zakázek v odvětví letecké dopravy za poslední roky. Americký podnik také v Číně postaví montážní závod, kde se budou kompletovat letadla Boeing 737.