Zisk Kellnerovy PPF dále klesá. Za první pololetí o třetinu na 5,4 miliard korun

Skupině PPF klesl v letošním 1. pololetí čistý zisk meziročně o zhruba třetinu na 198 milionů eur (5,4 miliardy korun). Aktiva skupiny letos klesla o tři procenta na 21,3 miliardy eur (asi 577 miliard korun). PPF ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

Vlastní kapitál připadající na akcionáře k 30. červnu 2015 dosáhl 5,321 miliardy euro (144,2 miliardy korun), zatímco koncem roku 2014 představoval 4,879 miliardy eur (132,2 miliardy korun).

„V prvním pololetí jsme dokončili prodej našeho podílu v pojišťovacím holdingu GPH, a naopak dále investovali do tuzemských telekomunikací. Investice rovněž pokračují v biotechnologiích a v Home Creditu, kde rozšiřujeme aktivity v Asii a vstupujeme na americký trh, zatímco v Rusku banka Home Credit uplatňuje opatření v reakci na pokles trhu a pokračuje v práci na snížení ztrátovosti. Naopak v ziskovosti se rekordně daří bankovním aktivům v ČR, tedy PPF bance a Air Bank,“ komentovala čísla finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková.

Skupině PPF klesl už v loňském roce čistý zisk o pětinu na 372 milionů eur (10,2 miliardy korun). Důvodem byl propad ruské ekonomiky a devalvace rublu. Z toho důvodu se PPF v poslední době soustředí na růst spotřebitelského financování v Asii.