Podnikatelé oznámkovali vládu: Skoro propadla ze snižování byrokracie

Jak podnikatelé oznámkovali vládu (zdroj: ČT24)

Česká vláda si podle podnikatelů vede nejhůře ve snaze o snižování byrokracie. Ministři od nich dostali v této kategorii známku čtyři mínus. Podobně hodnotili úsilí vlády při podpoře technického vzdělávání či pokusy o stabilizaci podnikatelského prostředí. V anketě Hospodářské komory ČR, která se uskutečnila při příležitosti dvouletého fungování současné vlády, odpovídalo 602 jejích členů. Celkově zhodnotili dosavadní úsilí vlády známkou tři mínus.

„Vláda Bohuslava Sobotky se nachází v polovině funkčního období. To již považujeme za dostatečnou dobu na to, abychom se mohli podnikatelů dotázat, jak hodnotí počínání současných ministrů,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatelé hodnotili přínos vlády pro zlepšování podnikatelského prostředí v šesti kategoriích. Šlo o boj proti korupci, podporu exportu, podporu technického vzdělání, rozpočtovou odpovědnost vlády, snižování byrokracie a stabilitu podnikatelského prostředí.

Bezesporu máme dobrý hospodářský růst a jde o to, aby byl udržitelný, abychom tento růst mohli mít po delší dobu než třeba rok dva. Proto je důležité, abychom v naší zemi měli dobré podmínky, svobodné podmínky pro české podnikatele.
Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory

Nejhůře dopadla vláda v deklarované snaze o snižování byrokracie. „Vstup do podnikání v ČR zůstává překážkovým během na dlouhou trať. Po dosažení cílové pásky čeká na podnikatele doslova džungle neustále se měnících zákonů, nařízení, vyhlášek, byrokracie, nejednotný výklad právních norem, nekoncepční kontrola a někdy i bezradnost úředníků. Zákony se novelizují i pár týdnů po jejich vstupu v platnost,“ řekl Dlouhý.

Nejlépe si vláda vedla v podpoře exportu

Hospodářská komora na problémy v podnikání dlouhodobě upozorňuje. Nabízí vládě spolupráci a volá po informačním systému, který bude přehledně a na jednom místě integrovat všechny povinnosti, jejichž plnění stát požaduje po podnikatelích.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

„Čtyřku“ dostala vláda od podnikatelů i za podporu technického vzdělání, „lepší čtyřku“ pak za snahu o stabilitu podnikatelského prostředí a za vládní rozpočtovou odpovědnost. Nejlépe mezi podnikateli vláda dopadla v podpoře českého exportu, kde získala známku tři.

„V této oblasti se nám daří situaci výrazně zlepšovat, a to za poměrně fungující spolupráce Hospodářské komory a státní správy,“ dodal Dlouhý.