Za dovolenou „doma“ utratili Češi v průměru 14 tisíc

Vysočina a Jeseníky vedou letošní žebříček dovolených po Česku. Podle agentur Czech Tourism a Median nemají dvě třetiny Čechů dostatek peněz, aby si splnily své cestovatelské sny, a to je zároveň i důvodem, proč cestují pouze po Česku. Za dovolenou v tuzemsku letos utratili v průměru 14 tisíc.

Češi dovolenou rádi plánují dopředu, třetina z nich dokonce s půlročním předstihem. Polovina pak v rozmezí tří až pěti měsíců předem a jen necelým deseti procentům se stačí rozhodnout několik týdnů před odjezdem. Ženy preferují dovolenou zařízenou cestovními kancelářemi, muži naopak dávají přednost cestování na vlastní pěst. O tom, kam se pojede na dovolenou, ale rozhodují hlavně peníze.

Nejvíce Čechů navštívilo Chorvatsko, následovala Itálie, Slovensko a Rakousko. Tyto destinace byly navštěvovány zejména osobní dopravou, případně autobusy. Z exotických destinací je dlouhodobě nejnavštěvovanější Thajsko.
Hynek Špinar
zástupce AČCKA

Čtyři pětiny lidí jezdí na dovolenou hlavně kvůli objevování a poznávání nových míst. Podle Agentury českých cestovních kanceláří (AČCKA) proto často pobytové zájezdy spojují s výlety za místními památkami.

Dovolená doma stála Čechy 14 tisíc (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek tam, v neděli zpátky

Oblíbené jsou také eurovíkendy. „Řada Čechů cestuje několikrát do roka. Velmi oblíbené jsou takzvané eurovíkendy, kdy si na jaře nebo na podzim zaletí do některého evropského velkoměsta na prodloužený víkend. A populární jsou také lyžařské dovolené, tam je nejoblíbenější Rakousko a Itálie,“ doplňuje zástupce AČCKA Hynek Špinar.

Většina Čechů vyhledává informace o lokalitách a možnostech pobytu na internetu. Třetina dotázaných pro inspiraci navštíví také sociální sítě zaměřené na cestování, a to zejména ženy. Speciální mobilní aplikace související s cestováním využívá 42 procent Čechů. Nejvyužívanějším portálem je server kudyznudy.cz, který provozuje právě Czechtourism.

Průzkum se uskutečnil v září a zúčastnilo se ho 1200 lidí.