Česko má v zásobnících dostatek plynu. Kdo jím topí, může letos ušetřit tisíce

Česko má na zimu dostatečné zásoby plynu. Jenom u největšího tuzemského distributora je ho připraveno 2,6 miliardy metrů krychlových. To je asi třetina loňské spotřeby celé republiky. Ti, kteří plynem topí, mohou letos ušetřit, v případě rodinného domu i tisíce korun.

V bývalém uranovém dole v Hájích u Příbrami se plyn skladuje už 17 let. Prostor, kde se stlačený plyn skladuje, je asi kilometr pod povrchem areálu. „Pro napojení do skladovacího systému slouží pět sond, přes které se plyn vtláčí nebo také v případě potřeby těží ven,“ vysvětluje technik Karel Staněk.

Podobných zásobníků je v Česku osm, většina z nich na Moravě. Největší se nachází v Dolních Dunajovicích. Všechny jsou na zimu připravené, z 95 procent jsou plné plynu. Podzemní zásobníky slouží k dorovnání dodávek zemního plynu v době zvýšené spotřeby v zimním období. Jde o strategická zařízení, která garantují zásobování i v případě dlouhodobých mrazů.

Zásoby by vystačily na dva až tři měsíce, Česko tak v podílu kapacity zásobníků na celkové spotřebě patří v Evropě mezi špičku. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je přitom potřeba vyvažovat bezpečnost a cenu. „Čím dál víc plynu se kupuje na spotových trzích, což v minulosti nebylo. Dřív byly dlouhodobé kontrakty. Zároveň musíme být zajištěni proti mimořádným situacím,“ dodal.

Hledání alternativních tras plynu

Česko se navíc snaží budovat další přístupové cesty zpoza hranic. „V tuto chvíli je nejdůležitější příprava výstavby plynovodu Stork 2, který by nám měl umožnit přístup k polskému terminálu,“ říká Mládek. Česko by tak získalo alternativní zdroj. Hlavní cesta nyní vede přes Ukrajinu. Loňská sezona byla ovlivněna tamní složitou situací, letos se ale Ukrajina dohodla s Ruskem na dodávkách plynu, a tak by s trasou neměly být problémy.

Mládek poukázal na to, že ČR má také přístup k plynovodu Nord Stream, který vede po dně Baltského moře a na nějž navazují plynovody Opal a Gazela. „Je to další významný zdroj. Samozřejmě nemáme nic proti tomu, když ke dvěma rourám přibydou dvě další. Byli bychom akorát neradi, kdyby to znamenalo, že už nebude trasa skrze Ukrajinu. My si myslíme, že by měly být obě,“ komentoval ministr plánované rozšíření plynovodu.

Plyn by podle Mládka mohl do Česka časem teoreticky proudit i z Ázerbájdžánu, odkud nyní ČR získává třetinu dodávek ropy. Umožnit by to mohl ázerbájdžánsko-turecký projekt plynovodu do jižní Evropy.

Vytápění elektřinou a plynem zlevní

Lidé, kteří topí plynem, by letos mohli ušetřit. Zatímco minulou zimu majitelé domů s průměrnou roční spotřebou 20 MWhodin zaplatili víc než 32 tisíc korun, během nadcházející topné sezony by to mohlo být zhruba o dva až tři tisíce míň.

Náklady na vytápění
Zdroj: ČT24

Ceny by mohly být nižší i v případě, že by se stejný dům vytápěl elektřinou. „Mohly by klesnout o zhruba sto korun na MWhodinu u obou komodit, takže zákazníci můžou ušetřit. Ovšem co je neznámé, jsou distribuční poplatky,“ popisuje analytik cen energií z TZB-info Jan Schindler.

Ceny ostatních zdrojů energie se podle odborníků v zimě udrží zhruba na stejné úrovni jako vloni. Nejlevněji tak vyjde uhlí a dřevo, naopak nejdražší je elektřina. Kolik ale nakonec domácnosti utratí, záleží také na průběhu zimy.