Lidovky.cz: Rýsuje se nové řešení pro českou naftu uvězněnou v Německu

Spor o českou naftu v Německu se táhne už řadu měsíců. České úřady se marně snaží dostat k zásobám státní nafty uskladněné v německých zásobnících zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe, protože insolvenční správce Mirko Möllen zatím všechny pohledávky České republiky vůči této firmě popřel. Řešením by ale mohl být kompromis, o kterém se nyní vyjednává: Češi by si mohli odvézt  část paliva ve výši 80 procent pohledávky. Zbývajících dvacet procent by zůstalo v rukou insolvenčního správce.

Česko považuje naftu uskladněnou ve skladu firmy v bavorském Kraillingu za svůj majetek a mohlo by tak přijít až o téměř dvě miliardy korun, pokud se k zásobám nedostane. Insolvenční správce Mirko Möllen má však jiný názor. Míní, že vlastnictví není jednoznačné, a dosud tak neumožnil české straně naftu odvézt. Podle serveru Lidovky. cz nyní s českou stranou vyjednává o kompromisu, který by zamezil dlouholetému soudnímu sporu. Řešení počítá s tím, že Möllen povolí Čechům odvézt alespoň větší část paliva. Píše to ve zprávě pro okresní soud ve městě Weilheim in Oberbayern ze 17. září.

„Podle současného stavu jednání je stanoveno kvótové rozdělení zásob mezi insolvenční podstatu a Českou republiku. Poté by 20 procent existujících zásob zůstalo v insolvenční podstatě a 80 procent by bylo vyřazeno,“ popisuje Mirko Möllen v dokumentu citovaném zpravodajským serverem.

Za Česko s insolvenčním správcem firmy Viktoriagruppe vyjednává především šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu a předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. A ti nepopírají, že s německou stranou intenzivně jednají.

Česká nafta v Německu
Zdroj: Andreas Gebert/ČTK/DPA

Možné rozdělení zhruba 80 milionů litrů nafty v poměru 80 ku 20 je však pro Česko bolestným kompromisem. Česká strana totiž od začátku zdůrazňuje, že k prokázání vlastnictví má všechny potřebné doklady. 

Se stanoviskem insolvenčního správce zásadně nesouhlasíme. Doložili jsme mu, že veškerá nafta uložená v Kraillingu patří České republice. Jako důkaz máme zaplacené faktury, to znamená, že veškerá tato nafta byla zaplacená z peněz českých daňových poplatníků.
Jakub Linka
mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR)

Ve skladu firmy v bavorském Kraillingu má stát uloženu naftu za několik set milionů korun. Německá firma však spadla do insolvence a předběžný insolvenční správce už ve svém lednovém rozhodnutí zpochybnil, že nafta patří českému státu. Argumentoval například tím, že před pěti lety došlo při převozu ke smíchání české nafty s naftou firmy Viktoriagruppe.

Také tvrdil, že smluvní vztah mezi tuzemskou Správou státních hmotných rezerv a německou firmou neodpovídá německým právním předpisům. „Tato nafta nepatřila společnosti Viktoriagruppe, ale byla u ní pouze uskladněná. Tudíž by neměla být součástí konkurzního řízení,“  vysvětloval Jan Brož, ekonomický redaktor MF Dnes.

Je tady ještě i technický problém: jak naftu z Německa dostat do Česka

Pokud se však nakonec česká strana s insolvenčním správcem dohodne, vyvstane ještě jeden problém – zařídit odvoz nafty. K tomu je totiž potřeba obnovit železniční vlečku v Kraillingu, aby bylo možné dostat k zásobníkům vlaky. Desítky milionů litrů nafty totiž prakticky nelze odvézt v kamionových cisternách. Vedou se tak jednání  i o tom, kdo opravu vlečky zaplatí a kdy by mohly být práce hotové.

Právě kvůli technickým potížím insolvenční správce dříve navrhoval, že by areál v Kraillingu mohl prodat i s palivem a český nárok na naftu by uspokojil finančně. Pro toto řešení však nezískal plnou podporu ve věřitelském výboru, píše ve výše zmíněné zprávě pro okresní soud ve Weilheimu.

Konečné znění dohody by mělo být hotové do konce října a vzhledem k závažnosti celé záležitosti ho musí schválit česká vláda.