Temelín dokončil 40 bezpečnostních opatření, nové smlouvy chce uzavírat s ČEZem

Události: Nová bezpečnostní opatření v Temelíně (zdroj: ČT24)

Temelín dokončil hlavní část opatření vyplývajících ze zátěžových stress testů. Jaderná elektrárna jimi musela projít po havárii v japonské Fukušimě. Pro zvýšení bezpečnosti přijala čtyři desítky opatření, další změny Temelín čekají. Například v nových smlouvách chce management maximálně využít elektrárenskou společnost ČEZ.

V březnu 2011 Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, které poškodilo jadernou elektrárnu Fukušima. Katastrofa způsobila úniky radiace. Podobné situaci musí být schopné čelit všechny evropské elektrárny. Z nařízení Evropské komise musely projít zátěžovými testy. Temelín právě dokončil poslední z požadovaných opatření, která celkem stála 750 milionů korun.

Rozšířeny byly především způsoby chlazení obou reaktorů, čímž má být zajištěna bezpečnost za jakýchkoliv neočekáváných událostí. „Dokončili jsme instalaci zařízení na spalování vodíku v ochranné budově kolem reaktoru,“ vysvětluje mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

V Temelíně mají nyní z důvodu ochrany před extrémními přírodními vlivy 13 různých zdrojů elektrické energie a zabezpečené nádrže s naftou umožňující více než měsíční provoz. Právě nové dieselgenerátory byly ze všech opatření vůbec nejdražší. Speciální kontejnery za 430 milionů korun mají odolat zemětřesení o síle přibližně 5 stupňů Richterovy stupnice.

Nové vybavení má i temelínský hasičský dispečink. Ocelové pásy zpevnily strop i podlahu, satelitní telefony zajišťují spojení i při kolapsu mobilních sítí. „Vše bylo zajištěno dostatečně už před zátěžovými testy, ale ještě se přidaly další možnosti,“ hodnotí bezpečnost nejvýkonnější elektrárny v Česku Dana Drábová ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Výsledky i obsah stress testů kritizovala část nevládních organizací. Podle některých nezohlednily všechna rizika a také se mohly udělat nezávisle na havárii ve Fukušimě.
Veronika Kabátová
redaktorka ČT
Temelínské chladící věže nad nízkou inverzní oblačností
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Nové smlouvy s ČEZem

I kvůli nedávným neplánovaným odstávkám si provoz žádá další změny. V nových smlouvách s dodavateli údržby hodlá Temelín maximálně využít elektrárenskou společnost ČEZ a její dceřiné společnosti. Jaderná elektrárna dále omezí paušální platby dodavatelům a větší důraz chce klást i na kvalifikaci personálu.

„Takto striktní požadavky zatím neexistovaly. Je to vždy otázkou nastavení smluv. Pokud nemáte na takové požadavky nastavené smlouvy, tak se o tom můžete bavit, můžete mít přání, můžete se pokusit domlouvat, ale nedá se to striktně vynucovat,“ uvedl Zronek.

Do bezpečnostních opatření a modernizace Temelína se investovalo už 13 miliard. Nyní je zapotřebí elektrárnu připravit na obhajobu licence. Ta stávající vyprší za 5 let.