Bisnode: Platební morálka firem v Česku se mírně zlepšuje

Řičař z Bisnode: Platební morálce pomáhá zlepšující se ekonomická situace (zdroj: ČT24)

V Česku se průměrně proplácí faktury deset dnů po splatnosti, tedy o den dříve než v roce 2014. Vyplývá to z analýzy za první pololetí 2015, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Zlepšení morálky souvisí s příznivým vývojem tuzemské ekonomiky.

Celkově je v Česku na 35 procent faktur zaplaceno včas, 58 procent do 30 dnů po splatnosti, tři procenta do 60 dnů a čtyři procenta později. „Platební morálka firem v Česku se meziročně mírně zlepšila. Podíl faktur zaplacených včas se zvýšil o dva procentní body na 35 procent a podíl faktur zaplacených do 60 dnů po splatnosti i po 60 dnech po splatnosti shodně klesl o jeden procentní bod na tři, respektive čtyři procenta,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že zlepšení platební morálky podnikatelských subjektů souvisí s příznivým vývojem tuzemské ekonomiky.

Nejhorší platební morálka panuje v dopravě, kde firmy průměrně platí 18 dní po splatnosti. Přesto jde o mírné zlepšení proti dvacetidennímu zpoždění ve srovnatelném období roku 2014. Hotely a restaurace průměrně faktury uhradí 17 dnů po splatnosti, zatímco před rokem měly prodlení 11 dnů, což odpovídalo celorepublikovému průměru. Stavební firmy faktury průměrně proplatí s patnáctidenním zpožděním, tedy o den dřív než loni.

Hartmann Rico v Česku
Zdroj: David Taneček/ČTK

Nejlepší platební morálku v ČR mají dlouhodobě firmy, které podnikají ve zdravotnictví a ve školství. „Subjekty ze zdravotnictví a školství jsou stabilními a spolehlivými plátci. Oba obory podnikání jsou neutrální vůči ekonomickému cyklu, ve srovnání s jinými obory podnikání disponují nižším rizikem a nemusejí si financovat provoz u svých dodavatelů,“ upozornila Štěpánová.

Specifikem těchto oborů je podle ní ,nezbytnost‘ v určité části života každého občana. Po zdravotnictví a školství, z pohledu průměrné platební morálky ve dnech po splatnosti, s velkým odstupem následuje elektrotechnický průmysl a maloobchod s osmi dny po splatnosti.