Německému exportu se v srpnu nedařilo, pokles byl nejhorší za poslední roky

Vývoz z Německa se v srpnu meziměsíčně snížil o 5,2 procenta. Výsledky jsou horší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti sice v průměru čekali snížení dovozu i vývozu, ale pouze o 1,2 procenta. Předpokládali nepatrné zvýšení přebytku bilance zahraničního obchodu, ale i ten se propadl. Slabá poptávka mimo eurozónu začala snižovat zakázky průmyslových podniků. Už v srpnu nicméně průmyslová výroba v Německu poklesla. Přední německé ekonomické instituty nyní snížily svá očekávání růstu ekonomiky pro letošní rok.

Německá vláda počítá v celém letošním roce se zrychlením růstu domácí ekonomiky na 1,8 procenta oproti loňským 1,6 procenta. Stejně vyznívá i předpověď předních německých ekonomických institutů jako Ifo, DIW, RWI či IWH, které původně mluvily až o 2,1 procenta, ale odhad snížily. Příští rok pak má ekonomika růst stejným tempem zásluhou soukromé spotřeby, kterou podpoří nízká nezaměstnanost a růst platů. Vyrovnají tak i slabší vývoz.

Spolkový statistický úřad už koncem srpna potvrdil, že růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlil na 0,4 procenta. Německé instituty očekávají stejný průběh i v dalším čtvrtletí. Výkon německého hospodářství je důležitý pro české podnikatele, zavisí na něm totiž řada českých podniků. Slábnoucí hospodářská expanze v Číně by však mohla znamenat zásah pro německý export, který byl ve druhém čtvrtletí hlavním motorem růstu. 

Export v srpnu utrpěl, mělo by mu pomoci oživení v eurozóně

Pozitivně nyní nevyznívají srpnová čísla o exportu. Vývoz z Německa totiž zaznamenal nejvyšší pokles od začátku globální finanční krize v roce 2009, a to meziměsíčně o 5,2 procenta. Přebytek bilance zahraničního obchodu země se pak snížil o 12,5 procenta na 19,6 miliardy eur. Vývozu má ale podle institutů pomoci oživení v eurozóně, i když ho bude brzdit pomalejší růst rozvíjejících se ekonomik.

Za prvních osm měsíců ale německá ekonomika souhrnně vykazuje růst vývozu o 6,6 procenta na 790,1 miliardy eur a dovozu o 3,5 procenta na 626,2 miliardy eur. Přebytek zahraničního obchodu stoupl na 163,9 miliardy eur z loňských 136 miliard eur.

Zaměstnanci firmy Daimler AG montují auta v továrně v Sindelfingenu
Zdroj: Deniz Calagan/ČTK/DPA

Zpomalení průmyslové výroby, omezují se i zakázky

V srpnu přitom utrpěla i průmyslová výroba, která klesla nejvýrazněji za uplynulý rok. Zatímco analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o 0,2 procenta, ve skutečnosti klesla o 1,2 procenta. Úterní zpráva ministerstva navíc ukázala, že v srpnu se výrazně snížily také zakázky německých průmyslových podniků, které jsou indikátorem budoucího vývoje výroby.

Zpomalení průmyslové výroby by však měl podle německých institucí kompenzovat sektor služeb a vysoký růst maloobchodních tržeb.

"Slabé údaje o průmyslové výrobě podpoří spekulace o tom, že německou ekonomiku poškozuje zpomalení v Číně. Podle našeho názoru však není třeba panikařit," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. Upozornil, že údaje o průmyslové výrobě byly slabé i loni v létě. Ministerstvo navíc uvedlo, že k srpnovému poklesu výroby letos přispěl pozdější začátek letních dovolených.