Zahraniční obchod skončil v minusu. Loni měl přitom miliardový přebytek

Deficit zhruba 0,1 miliardy korun – taková je bilance zahraničního obchodu Česka za srpen. Loni ve stejném období přitom vykazoval zahraniční obchod přebytek ve výši 1,1 miliardy korun. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za meziročním poklesem stojí podle statistiků hlavně obchod se stroji a dopravními prostředky. Svou roli ale sehrály také celozávodní dovolené v autoprůmyslu. V deficitu je bilance poprvé od prosince 2014.

Vývoz sice zaznamenal v srpnu meziroční růst o 3, procenta na 230,4 miliardy, zároveň s tím ale rostl i dovoz, a to poměrně výrazně - o 4,5 procenta na 230,6 miliardy. „Zjednodušeně se dá říct, že kdyby nebylo levné ropy, dopadl by zahraniční obchod v tomto měsíci o poznání hůře. Nízké ceny ropy tak citelně snižují hodnotu dovozu do ČR, i když ten si zachovává i nadále velmi solidní tempo růstu,“ uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

Pokles bilance obchodu sice statistici sledovali už v březnu a červenci, v deficitu ale skončila až v srpnu. Naposledy byla bilance zahraničního obchodu v minusu loni v prosinci, kdy deficit činil 5,6 miliardy.

Celozávodky bilanci nepomohly

Čísla ovlivnily podle analytiků také tradiční sezonní faktory, protože exportní aktivita v letních měsících polevuje. „Tento rok navíc nad rámec klasických kalendářních efektů na srpen vyšly celozávodní dovolené ve velké části automobilového sektoru, což ještě více snižuje přebytek. Tento efekt je dobře vidět na produkci aut, kterých bylo meziročně vyrobeno o téměř deset procent méně,“ uvedl analytik Viktor Zeisel.

Letos poprvé dovoz převýšil vývoz (zdroj: ČT24)

Podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky jsou výsledky zahraničního obchodu za srpen zklamáním. „V poprázdninových měsících by si měl zahraniční obchod slabší letní výsledky vynahradit,“ dodal Brožka. V tom s ním souhlasí i ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová a dodává, že trh očekával přebytek 1,8 miliardy.

Přebytek obchodní bilance by se na konci roku měl pohybovat poblíž loňských rekordních hodnot.
Markéta Šichtařová
ředitelka společnosti Next Finance

Za všech osm měsíců letošního roku je nicméně bilance obchodu pozitivní. Přebytek za leden až srpen ale meziročně klesl o 2,6 miliardy na 107,5 miliardy korun. Vývoz oproti loňsku stoupl o 6,5 procenta a dovoz o rovných sedm procent.

Obchod s Evropou

Saldo zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončilo v srpnu přebytkem 38,2 miliardy korun, a bylo tak meziročně o 2,3 miliardy vyšší. Obchod se státy mimo EU byl ale stále ve schodku, který se navíc prohloubil o 3,5 miliardy na celkem 37,3 miliardy korun. „Z toho jasně vyplývá, že naše závislost na partnerech v Evropské unii se zvětšuje na úkor vzdálenějších zemí. A tak tomu bude i v budoucnu. Rusko totiž dál dusí sankce a levná ropa a mezitím čínský růst čím dál viditelněji zpomaluje,“ dodává Šichtařová.

Zahraniční obchod skončil v mínusu (zdroj: ČT24)

„Celkovou bilanci v národním pojetí nepříznivě ovlivnil především meziroční pokles přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 2,2 miliardy korun, polotovarů a materiálů o 0,8 miliardy, průmyslového spotřebního zboží o 0,4 miliardy a surovin o 0,3 miliardy,“ stojí ve zprávě ČSÚ. Navíc se prohloubil i deficit obchodu s chemickými výrobky, a to o 2,3 miliardy korun.

Příznivý vliv na celkovou bilanci mělo podle ČSÚ především zmenšení schodku v obchodu s minerálními palivy o čtyři miliardy korun a zvýšení přebytku obchodu s nápoji a tabákem o 0,3 miliardy.