Uprchlická vlna výrazně zvedla příspěvky na charitu

Podle čísel tuzemských neziskových organizací pomáhají Češi uprchlíkům nejen jako dobrovolníci, ale i finančně. Neziskovky mluví dokonce o několikanásobném růstu. Sumy jsou podle nich srovnatelné s pomocí po zemětřeseních, záplavách nebo hurikánech.

Podle portálu Darujme.cz, který shromažďuje data o on-line platbách pro zhruba 250 neziskových organizací, byla suma peněžitých darů na charitu v září meziročně dvakrát vyšší. Ale například Člověk v tísni zaznamenal ve sbírce na Sýrii dokonce třináctinásobek. Lékaři bez hranic zase vybrali během letních měsíců o pětinu víc peněz.

Unikátní na těch datech je to, že se nejedná o přírodní katastrofu. V minulosti to byla vždycky přírodní katastrofa - hurikán nebo něco podobného.
Zdeněk Mihalco
Nadace Via, provozovatel Darujme.cz

„Měli jsme dárce, kteří nám napsali, že nesouhlasí s tím, co děláme v uprchlické krizi a zrušili svoje příspěvky. Ale zatím to vypadá, že opravdu jde o jednotlivce, zatímco ti noví dárci - tam mluvíme o desítkách až o stovkách,“ popisuje ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

„Pokud můžeme dát lidem, kteří chtějí pomoci, drobné doporučení, tak je důležité zvážit, kam chtějí směřovat svou pomoc... Pokud chtějí pomáhat v zahraničí, tak je nejlepší a nejflexibilnější pomoc finanční, protože koordinátoři neziskových organizací situaci pečlivě mapují a potom samozřejmě vědí, do čeho je nejlepší aktuálně investovat,“ uvádí výkonná ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Pomáhají nejen peníze

Češi ale neposílají pouze peníze, řada z nich se rozhodla pomáhat prostřednictvím sbírek - uprchlíkům posílají oblečení, jídlo, karimatky. „Jsme maminky s dětmi, které pomáhají dalším obyčejným maminkám s dětmi, akorát že ty maminky jsou ze Sýrie,“ říká Barbora Příbylová, která v Děčíně organizuje sbírky, jež pak vozí právě do Maďarska.

A pak tu jsou dobrovolníci, buď přímo na hraničních přechodech, nebo třeba na nádražích. Na tom hlavním pražském například uprchlíkům nabízejí pití, jízdenky do Německa, jídlo nebo oblečení. Hlavně ale orientaci v úplně neznámém prostředí.