Cigarety od ledna podraží o tři až čtyři koruny

Cena krabičky cigaret se příští rok zvýší o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Postupné zvyšování spotřební daně v následujících třech letech, které schválila sněmovna, se dotkne kromě cigaret i doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření. Novelu zákona o spotřebních daních nyní posoudí Senát, poté ji dostane k podpisu prezident.

Důvodem pro zvýšení sazeb je hlavně evropská směrnice, která požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret. Nižší kurz koruny, kterou oslabila intervence České národní banky v listopadu 2013, by bez zvýšení sazeb při přepočtu požadované sazby způsobil, že by Česko svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. 

Ministerstvo pak v návrhu počítá s tím, že by rozpočet touto změnou mohl získat v roce 2016 až 3,3 miliardy korun, v roce 2017 až 1,1 miliardy korun a v roce 2018 až 1,4 miliardy korun. Tento propočet však podle ministerstva nezahrnuje případné změny chování spotřebitelů v důsledku zvýšení cen. 

Cigareta
Zdroj: ČT24

Změnu ceny by kuřáci měli zaznamenat v řádu korun na krabičku, hned příští rok až o čtyři. „V roce 2017 by to mělo být na jednu krabičku zhruba 1,2 koruny a v dalším roce 1,5 koruny,“ doplnil zpravodaj návrhu Ladislav Šincl (ČSSD).

Naposledy se spotřební daně u cigaret a tabáku zvýšily loni v prosinci. Na postupu se dohodli výrobci, dodavatelé i dovozci cigaret společně s ministerstvem financí. „Udělali ten krok na tři roky, aby bylo daňové povědomí jasné, aby naši spotřebitelé, ale i dodavatelé a obchodníci věděli, jak to bude vypadat,“ vysvětlil místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný (ANO).

Cenový systém u tabáku už je tady zaběhlý, i když by mohl být jednodušší. I tabákové firmy jsou na něj zvyklé. Určitá stabilizace trhu by měla nastat s tím, že současná změna stanoví vývoj na několik let dopředu. Což je dostatečná stabilizace.
Ivan Pilip
ekonom, bývalý ministr financí

V Česku jsou cigarety relativně levné

V poměru k ostatním evropským zemím jsou cigarety v Česku relativně levné. Pokud budeme srovnávat balení téže značky, které v tuzemsku stojí 88 korun, pak v Polsku za stejnou krabičku dáte v přepočtu 92 korun a na Slovensku ještě o korunu více. Mnohem dráže vychází balíček v Itálii nebo Německu (137, respektive 140 korun). Ve Francii se pak blíží dvěma stům a v Británii cena dokonce překračuje hranici 300 korun.

Cigarety
Zdroj: ČT24

Minimum požadované výše spotřební daně vzhledem k maloobchodní ceně je v Evropské unii stanovené na šedesáti procentech. Česká republika je tak s úrovní 62 procent zkrátka níž. Podle bývalého ministra financí Ivana Pilipa je však postupné zvyšování, jak činí vláda, správná politika. „Vždycky je při příliš vysokém zvýšení této daně riziko většího pašování a nelegálního obchodu. To se bere v úvahu, je to ale také otázka únosnosti ceny. Jsme také země, kde je celková úroveň příjmů nižší a nedává smysl srovnávat to se zeměmi, kde je ta cena i násobně vyšší,“ uvedl Pilip.

Cena pak může hrát roli v určité formě omezování kouření v populaci. Podle Volného je však diskutabilní, jestli je cena cigaret správný krok, jak omezovat vliv kouření. „Nicméně může být, já to neumím predikovat,“ řekl místopředseda, „není to dlouho, co krabička cigaret stála šest sedm korun, a nevím, jestli se rapidně snížil stupeň kouření.“

Mění se i vratky spotřební daně u zelené nafty

Schválená novela spolu se spotřební daní také upravuje některá pravidla související se správou spotřebních daní. Týká se to například vratky spotřební daně z nafty u zemědělců, tedy takzvané zelené nafty. Nárok na vratku části daně v rámci zemědělské prvovýroby nevznikne, pokud Evropská komise rozhodne, že veřejná podpora poskytnutá konkrétnímu příjemci byla protiprávní a je neslučitelná s vnitřním trhem.

Další úprava se týká situací, pokud celníci zajistí automobil se zbožím podléhajícím spotřební dani, u něhož ale budou doklady s nesprávnými nebo nepravdivými údaji. Takové údaje mohou podle ministerstva vzniknout i chybou nebo nepozorností. Pokud se následně prokáže, že navzdory chybným údajům bylo zboží zdaněno nebo že ho kupující v souladu se zákonem mohl koupit bez daně, pak celníci zboží i automobil nebo jiný dopravní prostředek opět uvolní.

Poslanci vložili do novely návrh rozpočtového výboru. Týká se mimo jiné opatření, které umožní, aby v případě přepravy zboží podléhajícího dani nemusel mít řidič u sebe doklad o množství převáženého zboží. Majitel přepravovaných hmot by potřebný údaj sdělil elektronicky celní správě a celníci by si to při kontrole mohli ověřit.