Senioři: Valorizace penzí je nespravedlivá, chceme změnu

Česká Rada seniorů volá po změnách ve valorizaci penzí, současný mechanismus je podle ní nespravedlivý a málo progresivní. Na Pražském hradě se na tom její zástupci shodli s prezidentem Milošem Zemanem. V lednu by měly penze narůst o čtyřicet korun, vláda chystá jednorázový příspěvek ve výši devíti set, penzisté ale požadují tisíc až dvanáct set korun.

  • na konci minulého roku v ČR žilo 1,88 milionu lidí nad 65 let. Zatímco před čtvrt stoletím tvořili 12,5 procenta obyvatel, nyní je to 18 procent.
  • starobní důchod na konci loňska dostávalo od České správy sociálního zabezpečení
    téměř 2,36 milionu lidí.
  • na sklonku roku 2014 činila průměrná penze 11 075 korun.

„Náš valorizační mechanismus je nedokonalý, nespravedlivý a ve srovnání s jinými zeměmi málo progresivní. Potřebuje změnu. Pan prezident to podporuje,“ uvedl šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes po jednání s Milošem Zemanem.

„Využijeme poslanecké iniciativy v příštím roce a navrhneme zákon o mimořádné valorizaci penzí. Předpokládám, že budeme mít podporu pana prezidenta,“ dodal. 

Penze se zvedají pravidelně vždy od ledna o třetinu růstu reálných mezd a růst cen. V lednu se má upravit pevná část důchodu, penze mají vzrůst o 40 korun na 2440 korun. Procentní díl, v němž se odráží doba pojištění a výše odvodů, se tentokrát zvyšovat nebude.

Vláda původně počítala s tím, že důchodcům a důchodkyním přilepší před Vánocemi jednorázovou částkou 600 korun, zákon se ale nestihne schválit. Příspěvek chce tedy kabinet poskytnout v únoru, a to ve výši 900 korun. Podle rady je to ale málo, žádá částku 1000 až 1200 korun.

„Nikdy se nesmí nic předčasně zabalit“

K setkání hlavy státu se zástupci penzistů došlo na Mezinárodní den seniorů a proběhlo už popáté; dvakrát je pozval na Hrad Zeman, třikrát jeho předchůdce Václav Klaus. Ku příležitosti zmiňovaného mezinárodního dne rozdávala svá ocenění také Nadace Charty 77. Cenami pro osobnosti ve zralém věku se snaží bourat stereotypy a představit aktivní členy starší generace, kteří se snaží pomáhat ostatním.

Seniorkou roku 2015 se stala dvaasedmdesátiletá Anneliese Přikrylová, která sedmým rokem vede seniorský klub v Rožnově pod Radhoštěm. O zábavu, vzdělání i pohyb se stará osmi stovkám vrstevníků. „Aktivujeme lidi k tomu, aby neseděli doma, aby nebyli sami a nestresovali se tím, že mají choroby,“ říká vitální laureátka.

Letos poprvé nadace Charty 77 také otevřela Zlatou síň a uvedla do ní sportovní legendu Danu Zátopkovou. Nadace ocenila nejen její sportovní výkony, ale hlavně její životní elán, kterým dodnes mnohé inspiruje. „Nikdy se nesmí nic předčasně zabalit,“ prohlásila slavná sportovkyně.