Pojišťovny hromadně vypovídají cestovkám smlouvy, některé kvůli tomu končí

Pojišťovny hromadně vypovídají cestovním kancelářím smlouvy o pojištění proti krachu. Děje se tak v důsledku schválení novely zákona o podnikání v cestovním ruchu. Podle ní totiž pojišťovny musí hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře v plné výši, nikoliv jen do sjednaného limitu, jako je tomu doposud. Pojišťovny již avizovaly, že za těchto podmínek nebudou pojištění CK proti krachu vůbec poskytovat. Některé cestovní kanceláře proto již ukončují svou činnost.

Prvním cestovním kancelářím skončí pojištění proti úpadku již v dalších týdnech. Podle Asociace cestovních kanceláří jde i o středně velké cestovky. Minimálně u dvou kanceláří je prý termín ukončení pojistné smlouvy již 29. září.

Bez zákonného pojištění nemůže cestovní kancelář zájezdy vůbec nabízet. Podle asociace obdrželo výpověď od pojišťovny nejméně 35 kanceláří, jejich počet však bude postupně narůstat s tím, jak se budou blížit výročí jednotlivých smluv.

Novelu upravující plné úhrady klientům při krachu schválili před dvěma týdny poslanci. Prosadilo ji ministerstvo pro místní rozvoj, které při její přípravě spolupracovalo jak s cestovkami, tak s pojišťovnami. Jenže ani jedni se současnou podobou nesouhlasí. Podle ministerstva novela vznikla především proto, aby ochránila klienty cestovních kanceláří.

„Ministerstvo celou situaci monitoruje a činí patřičné kroky tak, aby cestovní ruch a podnikání bylo vyváženým konsenzem všech dotčených subjektů," uvedla náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Klára Dostálová. V následujících týdnech by novelu měli posoudit senátoři.

Na českém trhu nyní působí celkem 942 aktivních pojištěných cestovních kanceláří, které prodají ročně zájezdy v hodnotě zhruba 20 miliard korun. Samotné pojištění cestovek proti úpadku tvoří necelou tisícinu celého pojistného trhu. Tento produkt jich navíc nabízí jen šest. Pokud zákon v současné podobě projde, pojišťování cestovek mohou zrušit úplně.

CK Care Style kvůli výpovědi pojistky končí

Na nová pravidla doplatila mimo jiné také CK Care Style. Kancelář nefunguje ani jeden rok, už 1. října ale bude muset svou činnost kvůli neprodloužené pojistné smlouvě ukončit. Do té doby je kancelář sice ještě otevřena, bez platného pojištění ale už žádné zájezdy prodávat nesmí.

Skončit v Česku mohou ale i další cestovní kanceláře. Výpověď pojistné smlouvy dostala také třeba CK Alex, a to ke konci listopadu. „Máme připravené nějaké scénáře. Myslím, že by to byl velký problém pro celý byznys. Nedovedu si představit, že by to takhle politici nechali,“ uvedl ředitel CK Alex Radek Drechsler.

Papež: Kanceláře ať žádají stát o odškodnění

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se CK dostaly do skřipce jiných soukromých subjektů, které je využívají jako rukojmí k tomu, aby si vyjednaly lepší zákon. Novela zákona o podnikání v cestovním ruchu může podle asociace vést v budoucnu k žalobám cestovních kanceláří na stát o náhradu škody či k jejich odchodu do zahraničí.

Cestovní kanceláře budou moci podle předlohy nahrazovat pojištění proti úpadku bankovní zárukou. Budou také muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o svém hospodaření a počtu zájezdů.

Podle asociace předkladatel zákona ale nedomyslel situaci, co nastane, pokud pojišťovna vypoví CK smlouvu. Ta nebude smět zájezdy pořádat a klienti, kteří si zájezd zakoupili před vypovězením pojištění, tak o něj prý přijdou. CK v takovém případě utrpí významnou ztrátu a může i zkrachovat, přestože její hospodaření bylo v dobré kondici.