Když se nejbohatší rozdělí s nejchudšími, někdy zbydou jen drobné

Byl by svět lepším místem, kdyby nejbohatší dali své bohatství miliardám nejchudších? Bloombergem vytvořený Index Robina Hooda ukázal, že novodobý zbojník by zase tak moc chudině nepřilepšil. Nicméně v případě chudých Čechů by to například znamenalo, že po „přerozdělení“ majetku Petra Kellnera by si každý z nich mohl pořídit menší nové auto za zhruba tři sta tisíc korun.

Robin Hood index sestavený finančním a zpravodajským serverem Bloomberg posuzoval 42 zemí s radikálně odlišnými demografickými a ekonomickými parametry. Porovnával nejbohatší lidi v dané zemi s procentem populace, která žije v chudobě. Výsledkem je index, který ukazuje, jak by to vypadalo, kdyby bylo čisté jmění nejbohatších osob žijících v určité zemi přepočtené na paušální částku v dolarech, likvidováno a přerozdělováno mezi lidi žijící v chudobě.

Jmění Billa Gatese by se tak například přeměnilo na jednorázovou výplatu ve výši 1736 dolarů, pokud by bylo distribuováno nejpotřebnějším 15 procentům Američanů.

Indický slum
Zdroj: ČTK/AP/Bernat Armangue

Znamenalo by to dost ve Švédsku, ale ne moc v Indii

V Indii, kde je početná populace, je 19,2 miliardy amerických dolarů čistého jmění Mukeshe Ambaniho jako plivnutí v moři. Zde se při rozdělování dospělo k nejmenší částce pro každého chudého ze všech analyzovaných zemí vůbec. Jeho čisté jmění je 13,6 milionu krát větší než hrubý domácí produkt ostatních Indů. A přestože je třicet procent země faktický opuštěným místem, jeho bohatství by mělo za následek to, že každý chudý Ind by dostal 59 dolarů. To je suma, která stačí na 118 základních jídel nabízených za 35 rupií (50 centů), skládajících se z rýže, luštěnin, dvou druhů zeleniny, jednoho nálevu a tří tamních placek – chapat.

Index Robina Hooda (v USD)
Zdroj: bloomberg.com

Kypr a Švédsko jsou pak naopak země, kde chudí – po rozdělení bohatství nejbohatších – získají nejvíce. Na Kypru to činí 45 987 dolarů, ve Švédsku 33 149 USD. Jde o to, že tyto země nejsou zrovna populačně silné, neboť Kypr ve Středozemí čítá 1,1 milionu obyvatel a poměrně vysokou životní úroveň. Švédsko zase stojí v žebříčku nejvýše, pokud jde o HDP na obyvatele.

V Chile, Nizozemsku, Francii a Austrálii je nejbohatším člověkem žena.

Kvantifikovat přesně, kolik vlastně z každé výplaty člověk v dané zemi získá, je těžké, protože za každý dolar lze koupit v každé měně něco jiného. Hranice chudoby je zároveň odlišná národ od národa. Nicméně se zdá, že pokud by se stal Robinem Hoodem někdo v současnosti, v životě chudých by toho zase tolik nezměnil.

Nejbohatší Češi
Zdroj: ČT24