Kvůli reexportům hrozí, že v Česku můžou některé léky chybět

Z České republiky se loni vyvezlo v rámci reexportů přes šest milionů balení léků na předpis v celkové hodnotě více než pěti miliard korun, uvedla Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Podle ní jde o léky, které byly do Česka dovezeny pro české pacienty, avšak kvůli nízkým cenám je distributoři ze země opět vyvezli do zahraničí, kde za ně mohou utržit více peněz, ovšem na úkor výrobců. V Česku navíc může hrozit nedostatek některých léků.

„Česká republika je jedna z posledních zemí střední a východní Evropy, jejíž pacienti nejsou uchráněni před reexporty,“ řekl Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Ta  sdružuje společnosti, které vyvíjejí a na trh uvádějí nové, účinnější léky.

Problematiku reexportů řeší novela zákona o léčivech, ke které nyní ministerstvo zdravotnictví (MZ) vypořádává připomínky. Podle návrhu novely stanoví MZ seznam rizikových léčivých přípravků, tedy těch, jejichž nedostatek může ohrozit zdraví či životy pacientů a v minulosti už předmětem reexportu byly. Ty se vyvážet nebudou smět. Firmy, které budou chtít vyvézt lék ze seznamu, budou muset 30 dní předem požádat o souhlas. „Pokud tak neučiní, hrozí sankce až 20 milionů korun, respektive je možnost uložit zákaz činnosti až na dobu dvou let,“ upozornil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

AIFP novelu vítá. Jde o nemalé peníze. Ty totiž končí v kapsách distributorů, namísto výrobců, kteří ale na rozdíl od obchodníků investují do vývoje nových léků a jejich zavedení na trh. Někteří tak dokonce kvůli vysokému riziku reexportu některé své léky raději na český trh podle Dvořáčka ani neuváděli. 

  • Důvodem zaváděné regulace je takzvaný reexport léků, který je výnosný pro řadu distributorů.
  • Ceny mnoha léků jsou v Česku ve srovnání s dalšími zeměmi poměrně nízké, distribuční firmy je tak mohou prodávat v zahraničí za vyšší cenu a utrží za ně mnohem větší zisk.
  • Kvůli reexportu však dochází k opakovaným výpadkům léků na českém trhu. Často jde o takové přípravky, za které není náhrada a používají se například při léčbě onkologických onemocnění.

Dvořáček uvedl, že je jasné, že nová legislativa nezabrání všem vývozům. Podle AIFP bude ale pro konečný stav na trhu důležité znění prováděcí vyhlášky, na kterou se předloha několikrát odkazuje.

Nechceme reexporty zakázat úplně. Chceme jen, aby všichni měli stejné podmínky.
Jakub Dvořáček
výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)
Kvůli reexportům hrozí, že v Česku můžou některé léky chybět (zdroj: ČT24)

Omezení vývozu levných léků do ciziny jejich nedostatek na českém trhu podle České lékárnické komory nevyřeší. Ta v červenci upozornila, že výpadky některých léků v českých lékárnách jsou způsobeny hlavně tím, že některé léčivé přípravky jsou cíleně distribuovány jen do vybraných lékáren.

Distributoři, kteří se reexportem zabývají, však argumentují i tím, že přesuny léků mezi jednotlivými zeměmi nutí výrobce snižovat ceny tam, kde jsou výrazně vyšší. To například podle Richarda Freudenberga z Evropské asociace distributorů léčiv v minulosti zlevnilo antikoncepci v Polsku. Když distributor oznámil záměr dovézt přípravek levněji, než kolik stál originální na tamním trhu, firma zlevnila o deset zlotých, a když na trh vstoupil další dovozce, klesla cena o dalších více než pět zlotých. Postupně se tak cena v přepočtu z původních 206 korun dostala na zhruba 130 korun. 

Aktualizace seznamu léků: co čtvrt roku

Stanovení úhrady a ceny zdravotnického prostředku se bude srovnávat podle nejnižší referenční hodnoty v zemích EU. Seznam se bude na základě zkušeností z trhu pravidelně aktualizovat. „A to každého čtvrt roku,“ konstatuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

MZ předpokládá, že vyhláška by roztřídila zdravotnické prostředky až na několik stovek skupin podle jejich přesného určení, jako je tomu už teď u léků. V každé skupině by měl pacient zajištěn plně hrazený zdravotnický prostředek. Změna by měla přinést úsporu čtyř až šesti miliard.

Asociace při výpočtech reexportů vycházela z dat, které zveřejňuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Nová analýza nezahrnuje volně dostupné léky, na které není třeba lékařský předpis. AIFP zpracovala podobnou analýzu již za rok 2012, kdy do ní ale volně prodejné léky započítala. Tehdy se z Česka vyvezlo přes 14 milionů balení, jejichž celková hodnota činila asi 4,8 miliardy korun. Ročně se v Česku spotřebují léky za asi 70 miliard korun.