Polsko vyschlo: Zemědělci hlásí až třetinové ztráty

Rekordní letní sucho má vážné následky v Polsku. Podle hrubých odhadů tam zemědělci přišli až o třetinu roční produkce. Škody způsobené nedávnými vedry zasáhly v téhle zemědělské velmoci až milion hektarů zemědělské půdy. Je možné, že kvůli rekordní neúrodě klesne vývoz potravin a stoupnou ceny, což by se mohlo dotknout i Česka.

O jak vážný může jít problém, ukazuje už jen důležitost zemědělství pro polský pracovní trh. Celou třetinu polské pracovní síly zaměstnává právě agrární sektor. První odhady zemědělců mluví o 30 procentech zničené úrody. U luštěnin nebo ovocných stromů může jít dokonce až o polovinu úrody.

„Jsou místa, kde kukuřici ani nevyrostly klásky," ukazuje na své pole Tadeusz Szymancak, který na 100 hektarech pěstuje kukuřici už 30 let. Za tu dobu prý podobné sucho nezažil.

Sucho drtilo polskou úrodu (zdroj: ČT24)

Vláda slíbila zemědělcům zasaženým suchem rekordní pomoc až ve výši 3 miliard českých korun. Ministr zemědělství ale připustil, že ceny některých polských potravin mohou přesto stoupnout. Takový efekt by pravděpodobně zasáhl i do Česka, protože celých 16 procent zdejších potravin pochází právě z Polska.

Symbolem letošního polského sucha se stala vyschlá řeka Visla, jejíž hladina na konci srpna klesla nejníže od začátku měření v 18. století. Hladina jejího přítoku dokonce odhalila trosky válečného letadla, které desítky let ležely na dně řeky u vesnice Kamion. Podle polských médií se nejspíše jednalo o sovětský stroj. Odpovídají tomu nalezené části oblečení i označen letadla. Podle ředitele muzea ve Wyszgorodu Zdislawa Leszczynského byl letoun pravděpodobně sestřelen nacisty v lednu 1945 a zřítil se do zamrzlé řeky.

  • Z vyschlého dna archeologové vytáhli také kusy židovských náhrobků - podle expertů zřejmě pocházejí ze hřbitova ve městě Bródno. Kdysi zde žilo 300 tisíc Židů, náhrobků ale na hřbitově zůstaly jen 3000. Zbytek se během války využil jako stavební materiál nebo ke stabilizaci břehu Visly.
Vyschlé koryto Visly ve Varšavě
Zdroj: ČTK/AP