Inflace v srpnu dále klesala, zlevnily pohonné hmoty a potraviny

Růst spotřebitelských cen v srpnu opět zpomalil, meziroční inflace činila 0,3 procenta a byla o dvě desetiny procentního bodu nižší než v červenci. Proti loňskému srpnu zlevnily pohonné hmoty a některé potraviny,  uvedl Český statistický úřad.  Analytici přitom očekávali zpomalení meziroční inflace na 0,4 procenta, z červencových 0,5 procenta. Podle nich to nyní utvrdí ČNB, aby dál pokračovala v intervencích.

Inflace tak byla již druhý měsíc v řadě pod očekáváním ČNB, upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler. „To však bylo způsobeno převážně nižšími cenami potravin a poklesem cen ropy. Z tohoto pohledu tak dnešní vývoj inflace nepředstavuje z pohledu ČNB významnější problém,“ uvedl.  

Aktuální mezera mezi prognózou centrální banky a skutečností se rozšířila na čtyři desetiny procentního bodu. „Vzhledem k tomu, že jde na vrub cenám nafty a benzinu, nepředpokládáme, že by centrální banka musela na tento vývoj dramaticky reagovat,“ říká i analytik ČSOB Petr Dufek.

Zároveň to ale podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče utvrdí centrální banku v pokračování režimu devizových intervencí. "Velmi nízká inflace je podporou pro centrální bankéře v otázce kurzového závazku. Česká národní banka má teď v podobě inflace opět silný argument pro zachování koruny nad hladinou 27 Kč/EUR," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ceny klesají i kvůli Číně

Vývoj cen pohonných hmot má přitom na svědomí pokles cen ropy na světových trzích, daný z podstatné části ekonomickým zpomalením Číny, upozornil hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Inflace proti červenci poklesla (zdroj: ČT24)
Na pokles cen působí především dlouhodobý pokles cen pohonných hmot, který je výrazný hlavně v meziročním srovnání. V ostatních segmentech přitom není velký tlak na cenový růst. Ve výsledku tak inflace zůstává na nízké hodnotě.
Michal Kozub
analytik Home Credit

Meziměsíčně ceny pro spotřebitele v srpnu klesly o 0,2 procenta, podobným tempem se snížily naposledy loni v listopadu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). 

Vývoj inflace se tak nese dále ve stejném duchu jako přechozí měsíc. Důvodem, proč inflace v červenci meziročně zpomalila, byl podle statistiků hlavně vývoj cen potravin a nealkoholických nápojů, kdy letošní první prázdninový měsíc byly o jedno procento levnější než před rokem ve stejnou dobu. Prohloubil se i meziroční cenový pokles pohonných hmot, které v červenci stály o 10,8 procenta méně než loni, v srpnu pak oproti stejnému měsíci loni zlevnily o 12 procent.

Dufek: V příštích měsících růst cen zřejmě ještě zpomalí (zdroj: ČT24)

Pokles cen podle ČSÚ zesílil v srpnu u řady potravin, například u chleba, mouky, mléčných výrobků a cukru. Klesat po červencovém růstu začaly ceny vajec a nealkoholických nápojů. Pomaleji než v červenci rostly v srpnu naopak ceny finančních služeb. Ke snížení cenové hladiny působilo také zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

K růstu inflace naproti tomu působilo zdražení tabákových výrobků skoro o devět procent, vodného, stočného a nájemného. Meziročně stouply také ceny dovolených, obuvi a oděvů a za ubytování a stravování. Z potravin se zvýšily zejména ceny zeleniny, z toho brambory zdražily o pětinu.

Ceny zboží úhrnem se proti loňskému srpnu nezměnily, ceny služeb vzrostly o 0,8 procenta.

  • Za poklesem spotřebitelských cen proti červenci je zlevnění ovoce a zeleniny, dalších potravin i nápojů. Snížily se také ceny pohonných hmot a obuvi. K růstu přispělo naopak zdražování zájezdů. Ceny zboží úhrnem meziměsíčně klesly o 0,5 procenta, zatímco ceny služeb o 0,3 procenta vzrostly.

S velmi nízkou inflací je nutné podle analytiků počítat i v dalších měsících letošního roku. "Inflace v české ekonomice v podstatě není a hned tak ani nebude. Předpokládáme, že v nadcházejících měsících se růst cen ještě dále zpomalí a přiblíží se těsně k nule," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

A ani v roce 2016 nebude meziroční růst cen nijak ohromující. S návratem inflace na inflační cíl ČNB, tedy na dvě procenta, nepočítám dříve než v roce 2017.
Miroslav Novák
analytik společnosti Akcenta