Piloti Lufthansy opět stávkují, ve středu se to dotkne i Prahy

Piloti německé letecké společnosti Lufthansa zahájili už třináctou stávku za poslední rok a půl. Trvat by měla do středeční půlnoci, nevylučují ale její prodloužení. Odboráři se s vedením firmy stále nedohodli mimo jiné na mzdách a na pravidlech pro odchod do důchodu. Lufthansa oznámila, že v úterý zruší 84 ze zhruba 170 dálkových letů. Ve středu stávka zasáhne i lety společnosti mezi Prahou a Německem.

Zpočátku stávka omezí dálkovou a nákladní přepravu. Lufthansa zrušila 84 mezikontinentálních spojů z Mnichova, Frankfurtu a Düsseldorfu a do těchto tří destinací, což je asi polovina celkového počtu. Zbylých 90 letů chce přepravce zajistit s pomocí dobrovolníků z řad nestávkujících pilotů. Firma také hodlá uskutečnit všech sedm plánovaných nákladních letů.

Ve středu pak stávka postihne lety na krátké a střední vzdálenosti i lety nízkonákladové dceřiné firmy Germanwings. Zrušená by měla být zhruba tisícovka z celkových 1520 letů plánovaných na středu, což podle společnosti zasáhne asi 140 tisíc cestujících a bude se týkat i Prahy.

Prahu částečně stávka postihne ve středu

Ve středu stávka částečně postihne i Česko. Podle mluvčí ruzyňského letiště Václava Havla Mariky Janouškové Lufthansa zrušila všechny lety mezi Prahou a Frankfurtem, což je šest odletů a šest příletů. „Prozatím zůstávají v plánu všechny lety z a do Mnichova, čtyři odlety a čtyři přílety,“ doplnila.

Spor mezi odborovým svazem pilotů Vereinigung Cockpit (VC) a vedením Lufthansy se táhne už rok a půl. Piloti požadují zachování přechodného opatření, které jim umožňuje odejít do penze v 55 letech a podle něhož jim Lufthansa do dovršení zákonného důchodového věku minimálně 65 let vyplácí část mzdy. Aerolinky chtějí pro nové zaměstnance posunout věkovou hranici na 59 let, aby snížily náklady, a mohly tak lépe konkurovat diskontním přepravcům v čele s irskou společností Ryanair.

Mluvčí letiště: Letů z Prahy i do Prahy se stávka zatím nedotkne (zdroj: ČT24)

Odbory nyní chtějí tlak na vedení Lufthansy vystupňovat. „Nemůžeme vyloučit tento týden další stávky,“ řekl mluvčí VC Markus Wahl. „Stávky jsou možné i v následujících týdnech,“ citovala mluvčího agentura Reuters.

Lufthansa ale dala najevo, že nátlakové akci pilotů neustoupí. „Jsme rozhodnuti vydržet . . . Piloti jdou špatnou cestou,“ řekla mluvčí Lufthansy. Firma podala u dvou německých soudů žádost o zastavení stávky soudním příkazem. Do sporu se minulý týden zapojil odborový svaz UFO, který zastupuje palubní personál. Uvedl, že stávky žádné řešení nepřinesou a vedly už ke ztrátě pracovních míst.

Vztahy jsou napjaté

Vztahy mezi odborovým svazem, který zastupuje kolem 5000 pilotů Lufthansy a Germanwings, a vedením se minulý týden opět zhoršily, když zkrachovaly rozhovory o nové kolektivní smlouvě. Mluvčí odborů Wahl prohlásil, že vedení Lufthansy neprojevilo žádnou ochotu k nalezení dohody, a uvedl, že další stávky pilotů jsou nyní v podstatě možné každý týden.

Piloti kvůli sporům s vedením Lufthansy stávkovali za posledních 18 měsíců již dvanáctkrát, a způsobili tak firmě značnou finanční újmu přes 300 milionů eur (8,1 miliardy korun). Protesty v minulosti ovlivnily rovněž letecké spojení mezi Německem a Českou republikou.