Levné zboží ze zahraničních e-shopů se může hrubě prodražit

Celní správa letos při kontrole poštovních balíků směřujících do Česka objevila téměř pět set zásilek s padělky. Loni to bylo stejné množství za celý rok. Za poslední tři roky tak majitelům ochranných známek vznikla škoda téměř 190 milionů korun. Stovky tisíc ročně potom musejí kupující doplácet na DPH a clu u balíků, které prodejci kvůli dani záměrně podhodnocují.

Podle celní správy je zásilek ze zemí mimo Evropskou unii každý rok víc a přibývá i padělků. Ty končí za mřížemi třídírny a později se zničí.

„Drtivá většina zásilek ze zahraničí prochází rentgenem. Letos už tu odhalili padělky za třináct milionů korun,“ říká mluvčí celního úřadu na pražském letišti Šárka Miškovská. V nejčastějších případech jde o obuv, textil nebo léky. V těchto případech kupující peníze zpět nedostane.

Zásilky ze zahraničí procházejí rentgenem
Zdroj: ČT24

Někdy nemusí zboží ani dorazit

Nákupy po internetu z Číny jsou rizikové nejen z těchto důvodů. Tereza Janků na koupenou a předem zaplacenou peněženku čekala marně. „Zboží nepřišlo, tak jsem psala prodejci a ten tvrdil, že to pošle znovu, ale neposlal,“ popisuje žena svou zkušenost.

Na internetu přitom kupuje zboží už několik let. České zákony jsou na prodejce mimo Evropskou unii krátké. „V případě, že jste nakoupili z čínského internetového obchodu, Česká obchodní nemůže zpravidla moc udělat,“ připouští její mluvčí Jiří Fröhlich.

Celníci zachytili stovky zásilek s padělky (zdroj: ČT24)

Kupující doplácí clo a DPH

Další trik, se kterým se celníci setkávají, je záměrné podhodnocení zboží. Mobil, za který kupující zaplatil šest tisíc korun, je na průvodce balíčku desetkrát levnější. Důvod? Osvobození od DPH. „Pakliže si objednáme zboží v úhrnné hodnotě do 22 euro, zásilka bude plně osvobozena,“ potvrzuje Miškovská.

I to je ale kontrola schopná odhalit. Balíček se totiž pod dohledem celníků otevře, a pokud zjistí, že zboží je ve skutečnosti dražší, DPH se dopočítá ze skutečné ceny. V případě, že stojí víc než 150 euro, musí kupující uhradit i clo.