Investoři si oblíbili dluhopisy. Státu platí za to, že si je můžou koupit

Ministerstvo financí dosáhlo v aukci střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů poprvé v historii České republiky záporného výnosu. U dluhopisu s tříletou splatností byl ve středu výnos -0,001 procenta. Investoři tedy nyní platí státu za to, že mu půjčí své peníze. I tento krok se jim totiž díky posledním zásahům centrální banky může v budoucnu vyplatit.

„Český stát je nyní v tak komfortní situaci, že kupující dluhopisů mu platí za to, že si je od nich může český stát půjčit. Je to proto, že česká fiskální disciplína je poměrně dobrá,“ konstatoval makléř společnosti Conseq David Kufa.

Podle ministra financí Andreje Babiše jde o další potvrzení pozitivního vnímání České republiky na finančních trzích a „pokračování příznivého trendu ve vývoji státních financí České republiky, který započal v roce 2014, kdy se poprvé od roku 1995 podařilo dosáhnout meziročního poklesu státního dluhu“.

„Česká republika se tím vedle zemí, jako je například Švýcarsko, Švédsko či Dánsko, zařadila mezi první státy na světě neplatící eurem, kterým se na finančních trzích podařilo dosáhnout záporných sazeb,“ dodalo ministerstvo. 

Sešly se tu dva faktory – jednak omezená nabídka dluhopisů, které MF vydává, a pak nadměrný zájem ze strany investorů, který stlačil výnos až do záporu.
David Kufa
makléř společnosti Conseq

Pomohly intervence ČNB

Podle analytika Komerční banky Marka Dřímala to v praxi znamená, že někteří investoři jsou ochotní za držení dluhopisů vládě platit. Za středečním výsledkem jsou podle něj především intervence České národní banky.

„Centrální banka nákupem eur a prodejem korun vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři nakupují právě třeba české státní dluhopisy. Někteří hráči na trhu sázejí také na možnost snížení sazeb ČNB do záporu. Pak by i dluhopis s výnosem -0,001 procenta byl paradoxně výhodnou investicí,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Období záporných výnosů českých dluhopisů by navíc podle Dřímala díky pokračování intervenčního režimu ČNB nemělo jen tak skončit. „Ministerstvo financí by tak mohlo ušetřit stovky milionů korun nákladů na obsluhu státního dluhu,“ uvedl.

Čisté úrokové výdaje na obsluhu státního dluhu klesly loni o 2,3 miliardy korun. Proti roku 2013 a pro letošek čeká ministerstvo další pokles. Celková jmenovitá hodnota dluhopisů prodaných v konkurenční části středeční aukce činila 3,75 miliardy korun.

Makléř Kufa k dluhopisům se záporným výnosem (zdroj: ČT24)

Státní dluhopisy jako nejbezpečnější investice

Investice do státních dluhopisů patří mezi nejbezpečnější. Odpovídá tomu ale i menší zhodnocení, které se navíc s předčasným vyplacením ještě snižuje. Státní dluhopisy jsou určené pro české občany, ale i pro cizince. Koupit si je mohou také občanská sdružení nebo nadace. Tuto možnost využívají i některé kraje a města. 

Občany na pomoc státnímu rozpočtu poprvé povolal tehdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09). Zájem byl veliký. Na podzim roku 2011 tak stát získal přes 20 miliard korun. Ve vánoční emisi v roce 2013 lidé nakoupili dluhopisy dokonce za 21 miliard korun. Loni už ale byli zdrženlivější. Na jaře 2014 si objednali dluhopisy už jen za 1,5 miliardy. Hlavním důvodem bylo nižší úročení.