Pavel Kysilka odchází z vedení České spořitelny

Česká spořitelna změní od ledna 2016 svého šéfa. Po pěti letech odejde Pavel Kysilka, kterého vystřídá nynější šéf drobného bankovnictví spořitelny Tomáš Salomon. Česká spořitelna je co do počtu klientů největší tuzemskou bankou – obsluhuje víc než pět milionů lidí.

Pavel Kysilka (56) působil v České spořitelně a mateřské Erste Group celkem sedmnáct let. Své rozhodnutí skončit ve funkci předsedy představenstva prý oznámil předsedovi dozorčí rady spořitelny Jacku Stackovi už na začátku prázdnin. Nyní se chce naplno věnovat svým novým projektům.

„Dokázal úspěšně provést Českou spořitelnu obdobím po finanční krizi a obdobím hospodářské recese a dobře ji připravil na další období ekonomického růstu,“ pochválil Kysilku předseda představenstva Erste Group Andreas Treichl.

Než vstoupil Kysilka do České spořitelny, zastával v devadesátých letech různé funkce, včetně postu výkonného guvernéra v České národní bance, kde také řídil rozdělení československé měny v roce 1993. Jako expert Mezinárodního měnového fondu (MMF) se ve druhé polovině devadesátých let podílel na zavedení národních měn v řadě dalších východoevropských zemí.

Tomáš Salomon (49) se stal členem představenstva České spořitelny letos v lednu, když ve vedení drobného bankovnictví nahradil Jiřího Škorvagu. Do České spořitelny přišel ze sesterské Slovenské sporiteľny, kde byl dva roky v představenstvu rovněž odpovědný za drobnou klientelu. Drobné bankovnictví bude Salomon řídit i nadále.

  • bankovní kariéru zahájil v roce 1997 v GE Capital Multiservis, kde v závěru působil jako předseda představenstva a generální ředitel
  • v roce 2000 byl jmenován ředitelem drobného bankovnictví a členem představenstva GE Capital Bank s odpovědností za obchod a marketing
  • v letech 2004 až 2007 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva slovenské Poštové banky
  • v letech 2008 až 2012 se věnoval privátním investičním projektům
  • v roce 2013 začal pracovat ve Slovenské sporiteľne