Fabius v Praze: Francie má případně dál zájem o dostavbu Temelína

Pokud dojde na další tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, francouzská strana do něj podá nabídku. V Praze to oznámil před společným jednáním s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Řeč padla také na uprchlickou krizi – politici se shodli, že opatření k řešení migrace musejí státy Unie přijímat společně.

Společnost ČEZ v říjnu 2012 Arevu vyřadila s tím, že nesplnila požadavky tendru. V tisku se objevila informace, že nabídka negarantovala fixní cenu, Areva to odmítla. Kvůli tomuto sporu vydal v říjnu 2013 soud v Brně předběžné opatření, podle něhož ČEZ nesměl podepsat smlouvu s případným vítězem tendru. V listopadu téhož roku požádala Evropská komise ČR o dodatečné informace týkající se tendru a vyřazení Arevy.

„Pakliže bude tendr vypsán, bude nabídka z francouzské strany podána,“ uvedl nyní Fabius. Podle něj francouzská firma bude uvažovat o předložení nabídky na dostavbu Temelína.

Francouzský ministr zahraničí podotkl, že „ČR a Francie sdílejí v širokém rozsahu názory na diverzifikaci energetických zdrojů“. Francie podle něj nedávno svou politiku ohledně jaderné energie „zreorganizovala“, vše by tedy nově řešila energetická společnost EDF.

O dostavbu měli zájem i Američané a Rusové

Do poslední soutěže se nejdřív přihlásili tři zájemci - americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a právě francouzská Areva. V roce 2012 podali nabídky na dostavbu Temelína Westinghouse, Areva a rusko-české Konsorcium MIR.1200, které tvořily firmy Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

ČEZ ale soutěž loni v dubnu zrušil. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na počátku roku řekl, že vypsání tendru není v letošním roce na programu.

Kromě energetiky jsou tématy právě probíhající schůzky francouzského a českého šéfa diplomacie třeba pomoc zadluženému Řecku nebo uprchlická krize.