Zaplatili první splátku předem, půjčky se ale nedočkali

Události: Podvodníci vybrali ne neexistujících půjčkách 33 milionů (zdroj: ČT24)

Po pěti letech pět obviněných mužů, 33 milionů škody a více než čtyři a půl tisíce poškozených. Takový je výsledek vyšetřování případu, který sami kriminalisté popisují jako jeden z nejrozsáhlejších podvodů v poskytování malých půjček. Podvodníci lidem slíbili úvěr s tím, že peníze pošlou, jakmile dostanou zálohu. Nic ale neposlali.

O půjčku u nebankovní společnosti požádala také figurantka České televize. Na schůzku vzala skrytou kameru, na kterou natočila rozhovor, ve kterém jí zástupce firmy slibuje půjčku, ale předem vyžaduje zaplatit první splátku.

Podvodné společnosti využívaly bezvýchodnou situaci klientů, kteří se ocitli ve finanční nouzi.
Ivana Ježková
mluvčí, Policie ČR, KŘP Královéhradeckého kraje

Policie se nyní zaměřila na společnosti s obdobnými praktikami. Odborníci se shodují na tom, že za úspěchem těchto firem stojí do jisté míry i obecná finanční neznalost. Lidé totiž často věří podezřelým nabídkám. „Před tím, než se rozhodnou, nehledají na internetu, neptají se známých. Možná by se dalo říct, že byli v situaci, kdy již neměli žádnou volbu,“ dodává ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Praxi by měl změnit zákon, na kterém pracuje ministerstvo financí. Poskytovatel půjčky by měl nově nést odpovědnost i za to, jak posoudí situaci žadatele o půjčku. Pokud možnosti klienta zjevně přecení, bude mu hrozit pokuta a smlouva by se zároveň stala neplatnou.