S novými zákony přibudou další úředníci, podle opozice je to zbytečné

V Česku jsou už teď desítky tisíc úředníků, jen pod služební zákon jich spadá asi 70 tisíc. A další ještě přibydou. Počítá s tím hned několik novel. Podle opozice jde však o zbytečné navyšování byrokracie.

Elektronická evidence tržeb je asi nejdiskutovanější zákon této vlády. Ještě ani neprošel parlamentem, a už teď je jasné, že jeho zavedení bude stát stovky milionů korun. Půjdou mimo jiné i na nové státní zaměstnance. „Přinese znovu stovky nových kontrolorů. Jenom za uplynulý rok přibylo 2600 vládních úředníků,“ konstatuje místopředsedkyně strany TOP 09 Helena Langšádlová. 

„Pokud počáteční náklady na evidenci tržeb jsou kolem 350-400 milionů, ale provozní kolem 300 milionů, tak si myslím, že je to velice efektivní,“ říká ministr financí a předseda strany Hnutí ANO Andrej Babiš.

Události: S novými zákony přibudou další úředníci (zdroj: ČT24)

V případě zákona o rozpočtové odpovědnosti má rovněž vzniknout nezávislá instituce, Národní rozpočtová rada. Bude mít předsedu i další tři lidi, které zvolí poslanci. Rada má zasedat alespoň dvakrát do měsíce. Provoz nového úřadu vyjde ročně na 20 milionů. „Pokud má vzniknout nějaká rada, já jsem vždy doporučoval, aby tam byli nějací renomovaní ekonomové a aby to dělali zdarma,“ dodává Babiš.

Rozpočtová odpovědnost
Zdroj: ČT24

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš upozorňuje, že by se stát v každém případě neměl zaměřovat na tvorbu nových úřadů, ale na kvalitu výkonu práce.

Další, volební zákon, nyní v létě prošel vládou. Výdaje na předvolební kampaně mají jasně stanovené stropy. A politické strany budou muset své financování vést přes transparentní účty. Také vznikne úřad, který bude vše kontrolovat a dávat pokuty.

Volební zákon
Zdroj: ČT24

„Návrhy a požadavky, které chodí a chtějí, aby se to hlídalo, se neumí v praxi jinak řešit, než že se na to zřídí nějaká konkrétní instituce nebo úřad,“ pozastavuje se nad navyšováním počtů úředníků a úřadů předseda Senátu Milan Štěch.

Myslím si, že stát by neměl být takhle mohutný a přeregulovaný, protože to nic nepřináší jeho občanům.
Helena Langšádlová
místopředsedkyně strany TOP 09

Nejde ale jen o vznik nových úřadů - například kvůli novele o přestupcích, vznikne nový registr přestupků. Jeho zprovoznění bude stát 15 milionů korun - jednou tolik přechod do běžného provozu. „Povedlo se nám postavit skvělý tým pro oblast IT, já věřím, že to zvládnou, ale bude to náročné,“ říká ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestr. za ANO). Registr přestupků, jehož zavedení má ještě potvrdit prezident, by existoval při rejstříku trestů. Úřady by do něj měly zapisovat především přestupky proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití, ale i některé další přestupky, s jejichž spácháním spojují zákony právní důsledky, například prokazování bezúhonnosti.

Registr přestupků
Zdroj: ČT24

„Je snaha šetřit na sociálních výdajích, určitě by se pak špatně argumentovalo, že nelze zvýšit tu či onu sociální dávku, když je rozšiřování úřadů,“ varuje Dolejš.

Zákony, které počítají s nárůstem byrokracie, ještě neplatí, elektronická evidence tržeb i novela o rozpočtové odpovědnosti jsou zatím ve fázi schvalování ve sněmovně, volební zákon k poslancům teprve míří a registr přestupků před několika dny podepsal prezident. Platit mají buď od ledna příštího roku, nebo od toho následujícího.