Jeden neplatič dokáže zadlužit celý dům

Vlastní byt, ale neplatí do fondu oprav nebo zálohy na energie. Za takového člověka často nedobrovolně splácí dluhy jeho sousedé. A pokud je neplatičů víc, může se společenství vlastníků zadlužit i do výše statisíců korun. Právníci upozorňují na to, že v české legislativě chybí zákon, který by takové situace dostatečně řešil.

„Potíž je trochu v tom, že vlivem soudních řízení samotných a zejména potom průběhu exekuce, respektive insolvenčního řízení, zde došlo k jistému prodlení, které má za následek, že ten dluh narostl do takových rozměrů,“ popisuje předseda představenstva SBD Praha Martin Kroh vlastní zkušenosti s neplatícím sousedem. Dluh se v tomto případě vyšplhal během pěti let na více než 300 tisíc korun.

Jsou ale i horší případy. Například v severních Čechách se v některých domech sešlo hned několik neplatičů, kteří dluží i půl milionu korun. Vede to také mimo jiné k tomu, že fondy oprav jsou prázdné a na opravy staveb tak nejsou peníze.

Moje zkušenost je taková, že je lepší obrátit se na soud dřív, dokud je ta částka nízká.
Jaroslav Suttner
advokát

Problém je navíc v tom, že společenství vlastníků jednotlivých bytů má v tomto případě poměrně malé možnosti ochrany. Řešením mohou být velmi přísné stanovy a důsledná prevence. O něco jednodušší to mají družstva. „V případě, že družstevní nájemce neplní své povinnosti, tak může být z družstva vyloučen a o byt přijde,“ vysvětluje advokát Jaroslav Suttner.

Události: Za neplatiče platí dluhy sousedi (zdroj: ČT24)

Neplatič odradí i nového souseda

Na celou věc se nabaluje i to, že v domě s neplatičem se bude hůře prodávat byt. A to bez ohledu, že ten, kdo ho prodává, vše poctivě platí. Zájemce o byt může totiž neplatič velmi snadno odradit. „Pokud využívá služeb realitní kanceláře, tak ta by se za něj měla ptát příslušných správců, zda na společenství vlastníků jednotek nebo na družstvu v tom či onom domě je nějaký dluh a tuto skutečnost potom sdělit svému klientovi,“ dodává generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka.

Vlastníci bytů se ale mohou o finančních problémech souseda dozvědět i z katastru nemovitostí. Řada z nich si proto nechává automaticky posílat takzvaný dohled nad změnami – odtud zjistí, zda na někoho ze společenství není uvalená exekuce.

Počet služeb automatického sledování změn
Zdroj: Český úřad zeměměřičský a katastrální