Jednou tady je, podruhé ne. Festivalové louky objíždí auta s bankomaty

UDÁLOSTI: Mobilní bankomaty na festivalech i veletrzích (zdroj: ČT24)

Letní festivaly se staly rejdištěm pojízdných bankomatů. Banky posílají dodávky, ze kterých lze vybrat peníze tam, kde cítí naději na dočasný zisk. Využívají je desetitisíce lidí a zájem se podle bank stále zvyšuje, stoupají i částky, které lidé vybírají. Za prvních sedm měsíců jen tři pojízdné bankomaty vydaly přes 71 milionů korun.

Česko patří k zemím, kde zákazníci rádi platí bezhotovostně a obchodníci jim to rádi nabízejí. Na mnoha místech ale stále znamená nedostatek hotovosti velké potíže. Občas ale lze na nečekaných místech narazit na bankomat – například uprostřed louky. Nesmí to ale být pastvina, ale plocha, kde probíhá letní festival či podobná akce. Tam banky neváhají přivézt pojízdné bankomaty. „Mobilní bankomaty přivezeme na místo dané akce. Předem je naplníme hotovostí podle našich odhadů a předchozích zkušeností. Hotovost potom v průběhu a podle potřeby doplňujeme,“ přiblížila mluvčí České spořitelny.

Mobilní bankomaty na Colours of Ostrava
Zdroj: ČT24

Čísla ukazují, že se jejich přivezení vyplácí – bankám i prodejcům. Návštěvníci festivalů neváhají vybírat a za různé služby zaplatit i částky přesahující deset tisíc korun. Například na festival Brutal Assault vybrali loni návštěvníci asi 3,5 milionu korun. Letos očekávají provozovatelé pojízdných bankomatů ještě větší zájem. „Každoročně evidujeme nárůst objemu částek, které si lidé vybírají. Oproti roku 2011 je to téměř osminásobná částka vybrané hotovosti,“ uvedla mluvčí Era Poštovní spořitelny Martina Slavíková. Podobná je situace i na dalších festivalech. Nejvíce peněz se točí v bankomatech na Colours of Ostrava, kde letos lidé vybrali o 2,5 milionu korun více než loni.

Sezona mobilních bankomatů se ale neomezuje pouze na léto a festivaly. Banky je umisťují také na veletrhy nebo třeba akce motorkářů. Vedle toho slouží i jejich vlastním účelům, když občas „zaskakují“ při poruše bankomatu na pobočce.