Na státní správu dostanou obce přidáno, na daně si ale nesáhnou

Praha – O jedno procento by se mohl valorizovat příspěvek, který dostávají obce na výkon státní správy. Domluvil se na tom předseda Svazu měst a obcí František Lukl s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Šéf státní kasy zároveň zopakoval, že obce nedostanou větší podíl peněz z daní.

Jednoprocentní valorizace příspěvku na výkon státní správy představuje v absolutních číslech zhruba 100 milionů korun ročně. „Poprvé za x let dojde k valorizaci tohoto příspěvku nejen o výši inflace, ale možná až o jedno procento, což je pro nás samozřejmě pozitivní signál,“ prohlásil šéf Svazu měst a obcí František Lukl, který je zároveň starostou Kyjova a svazu předsedá od poloviny června.

Do budoucna by nicméně radnice chtěly dostávat peníze na výkon státní správy v závislosti na provedených výkonech, nikoliv paušálem. Zkušební provoz by mohl začít u agendy občanských průkazů. „Myslíme si, že je to daleko spravedlivější, neboť dnes si občané mohou svoje záležitosti vyřídit na různých místech České republiky, nejen v místě svého trvalého bydliště. A proto je vhodnější, aby za agendy, které na obce převedl stát, bylo placeno na základě konkrétních a jednoznačných výkonů,“ vysvětlil bývalý ministr pro místní rozvoj.

  • "Říkáme, že by se ty parametry měly nastavovat tak, aby to dostávaly obce, které to potřebují a ne ty, které umějí šikovně požádat o dotaci," dodává Dan Jiránek, výkonný ředitel Svazu měst a obcí.

Na navýšení příjmů pro obce, které plynou z takzvaného rozpočtového určení daní (RUD), se ale zástupci samospráv s resortem financí zatím neshodli. „Já skutečně se změnou RUD nepočítám. Vysvětloval jsem panu předsedovi, že stát dnes primárně investuje do věcí jako páteřní dálniční síť nebo do kapacit škol a sociálního bydlení. A to má pozitivní dopad na celou společnost,“ konstatoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Jsme podfinancováni, kvůli důchodové reformě jsme přišli o část výnosů z rozpočtového určení. Důchodová reforma se samozřejmě zrušila,“ říká Lukl. V současné době jde obcím z vybrané daně z přidané hodnoty 20,83 procenta. Před startem druhého pilíře Nečasovy vlády to přitom bylo 21,4 procenta. A minimálně na tuto úroveň by měly příspěvek obce dostat zpět. Pokud vláda ruší druhý pilíř, měla by vrátit obcím, stejně jako krajům, jejich koeficient. Je to prostě neférové jednání," dodává 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rozpočtové určení daní (RUD) je poměr, ve kterém si stát, obce a kraje rozdělují příjmy z daní. V současné době například platí, že z inkasa DPH připadá 71,31 % na státní rozpočet, 7,86 % dostanou kraje a 20,83 % obce. Podrobný přehled najdete zde.

O systémových změnách v rozpočtovém určení daní bude ještě debatovat expertní skupina. Ta se bude mimo jiné zabývat motivačními prvky pro města a obce, aby podpořily lepší výběr daní. „Na novém modelu rozdělení RUD by měla existovat širší politická shoda, aby se předešlo neustálým změnám, které nepřispívají ke stabilitě hospodaření žádného rozpočtu,“ doplnil ministr financí.

Babiš alespoň ocenil obce za jejich hospodaření. „Obce jsou pro mě příkladem, protože hospodaří pozitivně – i díky nám, protože jsme minulý rok uvolnili různé investiční programy a došlo k nárůstu investic obcí o 21,2 miliardy, takže o 31 procent.“

Jihomoravský hejtman Michal Hašek: „Nám vláda něco slíbila, slib splnila, napsala novelu zákona o rozpočtovém určení daní, vrací nám, nikoliv navyšuje, ale vrací nám zpět daňové výnosy, které vzal krajům Miroslav Kalousek od roku 2012, a najednou má pan Babiš problém, až když je po prvním čtení v Poslanecké sněmovně. To považuji za nekorektní, v minulosti jsme se s ničím takovým nesetkali. Nepovažuji to za selhání vlády, ale jako názorový veletoč pana Andreje Babiše.“

Dalším tématem jednání byly kontroly. Obce a ministerstvo mají v tomto ohledu podle Lukla stejný zájem, aby se odstranila duplicita, často i multiplicita kontrol. Svaz proto podporuje nový zákon o vnitřním řízení a kontrole ve veřejné správě, který nadbytečné kontroly ruší a snižuje tak administrativní zátěž samospráv.

Svaz měst a obcí České republiky je nevládní organizací, která sdružuje na 2600 z 6250 českých a moravských obcí, v nichž ovšem žije 80 procent obyvatel republiky.