Do tří let zdraží krabička cigaret až o šest korun

Spotřební daň u cigaret a dalších tabákových výrobků bude v následujících třech letech postupně růst. Krabička cigaret tak může v příštím roce zdražit o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Počítá s tím vládní návrh, který sněmovna podpořila v prvním čtení. Novelu nyní posoudí rozpočtový výbor.

Zvýšení daně se týká nejen cigaret, ale i doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření. Vzhledem k tomu, že platný zákon zdanil spotřební daní i surový tabák, dopadne zvýšení daně i na něj.

Důvodem pro zvýšení sazeb je hlavně evropská směrnice, která požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret. Slabší kurz koruny by bez zvýšení sazeb při přepočtu požadované sazby způsobil, že by Česko svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. Korunu oslabila intervence České národní banky v listopadu 2013. Naposledy se spotřební daně u cigaret a tabáku zvýšily loni v prosinci.

Podíl daní na ceně cigarety
Zdroj: ČT24

Ministerstvo počítá s tím, že by rozpočet touto změnou mohl získat v roce 2016 až 3,3 miliardy korun, v roce 2017 až 1,1 miliardy korun a v roce 2018 až 1,4 miliardy korun. Propočet ale podle ministerstva nezahrnuje případné změny chování spotřebitelů v důsledku zvýšení cen. Podle expertních závěrů pracovní skupiny by navrhované zvýšení spotřební daně z cigaret mělo dopadat rovnoměrně na všechny cenové skupiny a nemělo by to jakkoli deformovat trh.

V Británii stojí krabička cigaret přes 300 korun

V poměru k ostatním evropským zemím jsou cigarety v Česku relativně levné. Pokud se srovná balení téže značky, které v tuzemsku stojí 88 korun, pak v Polsku vyjde stejná krabička v přepočtu na 92 korun a na Slovensku ještě o korunu více. Mnohem dráže vychází balíček v Itálii nebo Německu (137, respektive 140 korun). Ve Francii se pak blíží dvěma stům a v Británii cena dokonce překračuje hranici 300 korun.

Cena stejné krabičky cigaret v Evropě
Zdroj: ČT24