K udržení nad vodou potřebují řecké banky až 14 miliard eur

Atény - Pokud se Řecko dohodne do neděle s věřiteli na další pomoci, mohly by se tamní banky znovu otevřít koncem příštího týdne, uvedla agentura Reuters. Pokud mají finanční ústavy zůstat nad vodou, potřebují 10 až 14 miliard eur (až 380 miliard korun) nového kapitálu.

Řecké banky jsou zavřené už dva týdny. Brány by měly znovu otevřít v úterý, pokud vláda nerozhodne jinak. Podle bankéře osloveného agenturou Reuters k tomu dojde až koncem příštího týdne, a to ještě v případě dohody Atén s Bruselem a věřiteli. 

Bankomaty nyní vydávají pouze omezený denní příděl 60 eur na jeden účet běžného občana. Každý den Řekové vyberou celkem 80 až 100 milionů. Finanční ústavy přitom mají k dispozici jen 750 milionů eur v hotovosti.  

Řecké banky
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Emilio Morenatti

Dovoz byl kvůli problémům s platbami v řadě případů zastaven

Firmy se kvůli zavřeným bankám nemohou dostat k penězům na účtech. Těžké časy tak zažívá například textilní průmysl - dovoz surovin byl v některých případech kvůli problémům
s platbami úplně zastaven a výroba klesá na minimum. „Kvůli náhlému propadu za poslední dva týdny jsme museli zastavit většinu strojů. Nikdo nevyrábí, nikdo nekupuje, všichni se bojí,“ konstatoval majitel textilní továrny Dimitris Farmakis.

Malé a střední podniky si stěžují, že je vyčerpala už předchozí léta úsporných opatření. Řecký svaz obchodu a podnikání ale varuje, že přes všechny problémy by se země úplnému odchodu z eurozóny měla vyhnout. Jeho předseda teď navrhl premiérovi, aby souhlasil s požadavkem věřitelů na zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na dvacet tři procent. „Řecká produkce závisí na malých výrobcích, kteří nepoužívají elektronické bankovnictví nebo nemají snadný přístup k bankám, takže většinou obchodují v hotovosti. A ta teď chybí,“ podotkl ředitel Athénského trhu s ovocem a zeleninou Stefanos Kirlis.

Problémy s převody peněz do zahraničí komplikují i dopravu a řecká asociace obchodu
a turismu už varovala před nárůstem nezaměstnanosti.

Řečtí podnikatelé pláčou kvůli zavřeným bankám (zdroj: ČT24)

Otřepat se potrvá bankám měsíce

Čtyři hlavní řecké banky National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank a Alpha Bank tak budou zřejmě potřebovat výraznou rekapitalizaci. Podle bankéře se nevrátí do běžného stavu ještě několik měsíců. „Vzhledem k rozsahu otřesu, jímž jsme prošli, musejí regulační úřady zhodnotit situaci. Zátěžové testy v září poskytnou čas na normalizaci,“ míní.  

Banky předpokládají, že případná nedělní dohoda by měla Evropskou centrální banku (ECB) přimět ke zvýšení limitu nouzového financování (ELA) – to je jejich jediný zdroj hotovosti. ECB tento limit už přes dva týdny nechává beze změny na úrovni zhruba 89 miliard eur, což spolu s náporem Řeků na vklady donutilo vládu k uzavření bank. 

Pokud by šéfové států a vlád Evropské unie v neděli řešení nenašli a ECB by v důsledku toho přestala řecké banky financovat, hrozí podle šéfa francouzské centrální banky Christiana Noyera Řecku hospodářská katastrofa. „Naše pravidla nás zavazují, abychom nouzový program ELA ukončili ve chvíli, kdy už neexistují vyhlídky na politickou dohodu,“ varoval Noyer.

Řecká krize v číslech:  

14 - let je Řecko členem eurozóny.   

320 - miliard eur je celkový dluh Řecka.

175 - procent HDP je hodnota řeckého dluhu.

1,6 - miliardy eur nesplatilo Řecko Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) k 30. červnu, čímž se stalo první vyspělou ekonomikou v historii organizace, která včas nesplatila půjčku.

3,5 - miliardy eur musí Řecko zaplatit Evropské centrální bance (ECB) do 20. července.

26,6 - procenta činila nezaměstnanost v Řecku v prvním letošním čtvrtletí.

20 - miliard eur Řecko celkem dluží MMF.

27 - miliard eur má Řecko dluh u ECB.

49,7 - procenta činí nezaměstnanost mezi mladými lidmi v Řecku.

53 - miliard eur Řecko dluží jednotlivým státům eurozóny.

61,31 - procenta voličů řekla 5. července ne reformám navrženým mezinárodními věřiteli.

68 - miliard eur dluží Řecko Německu, které je největším věřitelem Řecka mezi jednotlivými zeměmi.

130,9 - miliardy eur dluží řecká vláda Evropskému fondu finanční stability (EFSF), který je největším věřitelem Řecka.

240 - miliardy eur je celkový objem dvou záchranných programů, na kterých se Řecko dohodlo s EU a MMF.