Dlužníci v exekuci ať přispívají firmám na administrativu, navrhuje ministerstvo

Praha - Nejméně 250 korun by mohli platit dlužníci svým zaměstnavatelům jako poplatek za exekuční srážky z platu. Tuto kompenzaci firmám za náklady, které s administrativou mají, nově navrhuje ministerstvo spravedlnosti. Novela zákona je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení, začít platit by mohla od začátku roku 2017. Podle Exekutorské komory i organizace Člověk v tísni ale poplatek dlužníka ještě více zatíží, navrhují proto jiná řešení.

Spor o exekuční poplatky

Výpočtem srážek ze mzdy zaměstnanců v exekuci stráví firemní účetní měsíčně někde i desítky hodin. Tyto náklady jdou přitom v současné době na vrub zaměstnavatele. V budoucnu by se tato povinnost mohla přenést na dlužníka. „To je ten dlužník, který si způsobil dluh, který ho neplatí. To sotva může platit někdo jiný. Rozhodně to není něco, co by pro ty dlužníky bylo třeba likvidační,“ obhajuje svůj záměr ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestr. za ANO).

Novela počítá s minimálním měsíčním poplatkem zaměstnavateli 250 korun. Za každou další exekuci by pak zaměstnanec přidal padesátikorunu. Firmy si na současnou situaci stěžují už delší dobu. „Myšlenka na existenci poplatku ve prospěch zaměstnavatele za vyřizování exekučních srážek je správná, protože podniky jsou touto neproduktivní činností zatěžovány,“ míní Jan Zikeš z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Například Člověk v tísni s nárokem zaměstnavatelů na odměnu sice souhlasí, podle organizace by ji ale neměl platit sám dlužník. Vedlo by to prý k ještě nižší vymahatelnosti dluhů. „První možnost by byla, aby náklady zaměstnavatele nesl exekutor ze svých paušálních nákladů. Druhou možností by bylo, aby exekutor veškerou agendu výpočtu zabavitelných částek prováděl on a zaměstnavateli jen dával pokyn, které částky strhnout,“ říká Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Jiné řešení, jak firmám kompenzovat ztrátu, by měl stát hledat také podle Exekutorské komory. „Stát by neměl přenášet náklady na povinné a zároveň, jako jeden z největších plátců mzdy či jiného příjmu, od nich získávat další plnění,“ tvrdí prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková. Ministerstvo spravedlnosti nicméně odmítá možnost, že by poplatek firmám platil stát.