Ekonomika v červnu: Průmysl zrychlil, stavebnictví zvolnilo

Průmyslová výroba v červnu zrychlila tempo růstu na 8,1 procenta z květnových dvou procent. Jedná se o nejvyšší meziroční růst od loňského září. Zpomalení naopak zaznamenalo stavebnictví, které si v červnu připsalo 7,8 procenta po květnových téměř dvanácti procentech. Informoval o tom Český statistický úřad.

Tahounem průmyslu byla v červnu opět výroba aut, která se meziročně zvýšila o 16 procent. Dařilo se také výrobě strojů, která po květnovém poklesu vzrostla meziročně o 15 procent. S poklesem o 0,8 procenta se naopak potýkaly tiskárny novin a knih. Po květnovém růstu se snížila též výroba lodí, lokomotiv a letadel, když celý obor propadl o více než desetinu.

Průmyslníci v červnu utržili o 7,7 procenta více než loni (z toho domácí tržby vzrostly o 2,2 procenta, zahraniční o 12,2 procenta). V šestém měsíci roku také průmyslovým podnikům přibylo zakázek (o 10,3 procenta).

„Průmysl červnovým růstem příjemně překvapil. Meziroční tempo, podpořené jedním pracovním dnem navíc, bylo nejrychlejší z letošních měsíců,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Jako velmi pozitivní označil výhled na druhou polovinu roku Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Za celý rok by podle něj mohl průmysl růst o více než čtyři procenta.

Stavebnictví smazává ztráty nabalené během recese

Růst stavebního sektoru podpořily hlavně inženýrské stavby, přibylo ale i zahájených a dokončených bytů. Úřady také vydaly o 3,4 procenta víc stavebních povolení než před rokem. Pokles tuzemské stavební produkce vůči předkrizovému roku 2008 se tak snížil na necelých 20 procent, což je podle ekonomů poměrně příznivý údaj. 

Podle analytika ČSOB Petra Dufka stavebnictví úspěšně smazává propady nabalené za šest let recese. Lukáš Hendrych z poradenské sítě BDO ale červnové výsledky nevnímá výhradně pozitivně. „Investice státu letos zpomalily a pokračující pokles nově vypsaných veřejných zakázek se v budoucnu ve stavební výrobě zajisté projeví,“ obává se Hendrych.

Podobně hovoří i ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek, který stavebnictví dlouhodobě monitoruje. „Rizikem pro další vývoj sektoru, zejména v příštím roce, je aktuálně klesající objem zahajovaných výběrových řízení na nové veřejné zakázky. Za prvních šest měsíců poklesl objem těchto řízení o 17,2 procenta,“ upozornil Vacek.

„Státu se nedaří investovat podle svých původních záměrů, protože chybí projektová příprava důležitých staveb, zejména dopravních,“ souhlasí prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Zahraniční obchod míří k rekordu

Zahraniční obchod vykázal navýšení přebytku, tempo nicméně výrazně zpomalilo. V červnu se meziročně zvýšil o 0,1 miliardy na 17,8 miliardy korun, zatímco v předchozích měsících (kromě března) se růst přebytku pohyboval v řádu miliard. Za celé pololetí pak saldo zahraničního obchodu meziročně stouplo o 5,2 miliardy na 106,7 miliardy korun.

Samotný vývoz se v červnu meziročně zvýšil o jedenáct procent na 296,3 miliardy korun a dovoz o 11,7 procenta na 278,5 miliardy. „Dá se předpokládat, že přebytek obchodní bilance po loňském výsledku zamíří k novému rekordu, a to jak v národní, tak přeshraniční statistice. Hlavní roli budou i nadále hrát auta, levná ropa a rostoucí domácí poptávka,“ zhodnotil ekonom ČSOB Petr Dufek.

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské ale trh očekával za červen o něco vyšší saldo. „Růst dovozu se díky silné domácí spotřebě začíná zakusovat na přebytku obchodní bilance. Ačkoliv platí, že i letošní červnová hodnota překonává rekordy, náskok před loňským červnem se výrazně smrsknul,“ poukázala Horská.