Nad karvinskou Barborou vyroste miliardová průmyslová zóna

Ostrava – Mezi lety 2016 až 2018 vyroste v Karviné průmyslová zóna Nad Barborou, na niž stát přispěje 750 miliony korun. Po jednání výjezdního zasedání vlády v Ostravě to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Celkové náklady na vybudování zóny v areálu bývalého Dolu Barbora se odhadují na 1,2 miliardy korun. Jednání vlády poznamenala tragická nehoda vlaku s kamionem ve Studénce.

Sobotka řekl, že se podařilo v posledních týdnech přilákat do kraje několik investorů, například společnost Hyundai Mobis, která postaví svou továrnu v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku. Po zaplnění mošnovské zóny by právě zóna v Karviné měla být místem, které bude stát investorům nabízet. „Je evidentní, že kraj pro to, aby vytvářel nová pracovní místa, zejména jako náhradu za pracovní místa v utlumovaných odvětvích, potřebuje nové připravené rozvojové plochy pro investory,“ konstatoval Sobotka.

Oblast Nad Barborou je takzvaný brownfield v prostoru bývalé důlní činnosti, nachází se mezi městy Havířov, Karviná a Orlová. Po kompletní dostavbě má mít průmyslová zóna rozlohu 88 hektarů. Podle ministerstva průmyslu a obchodu by zdrojem financování měl být v rámci Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury (PPNI) zvláštní účet ministerstva financí, případně státní rozpočet. Moravskoslezský kraj jako příjemce dotace spolupracuje s agenturou CzechInvest na přípravě žádosti o registraci akce v rámci programu PPNI.

  • "V té průmyslové zóně by se mohlo vytvořit v příštích dvou letech až 2000 nových pracovních míst. Ale nejprve je nutné zónu připravit a zainvestovat," řekl už včera Sobotka.
Brífink vlády po výjezdním zasedání v Ostravě (zdroj: ČT24)

Podle premiéra nebude ve chvíli, kdy se zaplní průmyslová zóna v Mošnově na Novojičínsku, k dispozici další podobná lokalita. „Myslím si, že zóna Nad Barborou je dobře položená, protože je blízko Karviné a právě okres Karviná společně s okresem Bruntál vykazuje dlouhodobě největší nezaměstnanost v kraji,“ dodal předseda vlády.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jednal se zástupci dalších brownfieldů o tom, které z nich by mohly být prioritně vyčištěny a nabídnuty investorům. Jde podle něj například o odvodnění plochy v ostravské části Hrušov. „To je projekt asi za 1,5 miliardy, je to prostor 120 hektarů průmyslové zóny Hrušov včetně řešení hořící haldy Heřmanice,“ řekl Babiš. Dále by podle něj mohlo jít o ostravskou lokalitu Trojice, kde je asi 65 hektarů plochy, a její úprava by stála asi 750 milionů korun, nebo o území v ostravské části Koblov.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že schválit závazný plán financování zóny Nad Barborou se podařilo po téměř pětiletém úsilí. „My počítáme, že průmyslová zóna Nad Barborou bude vyčleněna pro příchod nového strategického investora s kapacitou cca 2000 pracovních míst,“ řekl Novák. Zónu podle něj navíc bude možné v budoucnosti rozšířit až na 300 hektarů.

Barbora už jednou schválená byla

Dotaci až 750 milionů korun na vybudování zóny Nad Barborou schválila česká vláda už jednou, a to v říjnu 2013. Tehdejší vláda premiéra Jiřího Rusnoka ji zařadila mezi projekty strategických průmyslových zón, její vybudování mělo patřit mezi protikrizová opatření pro Moravskoslezský kraj. Slíbené peníze ale kraj nedostal. Nynější ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) pak řekl, že tehdejší vláda se v podstatě nestarala o to, kde se peníze na vybudování zóny vezmou.

Vláda projednávala také dřívější odchod horníků do důchodu. Záměr ostře zkritizoval ministr financí.