Nezaměstnanost je nejnižší za sedm let - klesla na pět procent

Nezaměstnanost ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o více než jeden procentní bod na pět procent. Uvedl to Český statistický úřad. Lidí bez práce by tak v Česku mělo být nejméně od roku 2008, kdy vypukla hospodářská krize.

Český statistický úřad ve své zprávě uvádí ještě optimističtější čísla nezaměstnaných než ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle úřadu bylo v posledním čtvrtletí bez práce 262 tisíc lidí, zatímco červnová nezaměstnanost se podle ministerstva týká zhruba 450 tisíc lidí.

Používají totiž odlišné metodiky pro vyjádření počtu nezaměstnaných. Statistický úřad se řídí metodikou sjednocenou pro všechny členské země Evropské unie. Zahrnuje osoby, které neměly žádné zaměstnání, neodpracovaly ani jednu hodinu za mzdu nebo odměnu a aktivně hledaly práci, do které by byly schopny nastoupit nejpozději do dvou týdnů.

Statistický úřad zjišťuje i počet osob, které aktivně práci nehledají, a tak podle metodiky nespadají mezi nezaměstnané. Takových osob, které by přesto chtěly pracovat, bylo ve druhém čtvrtletí letošního roku 141,4 tisíce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pracovní příležitosti i v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Díky oživení ekonomiky každopádně vznikají nová pracovní místa a firmy hledají nové zaměstnance. Tuzemský trh práce se zotavuje a vrací se do stavu před recesí. Najít práci je teď snazší i v tradičně nejpostiženějších regionech, jako jsou Ústecký a Moravskoslezský kraj. Tam je největší zájem o pomocné profese ve výrobě nebo studenty techniky a IT oborů.

„Růst ekonomiky nám vytváří nová pracovní místa, jen v tuhle chvíli je zhruba 100 tisíc volných pracovních míst,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Nejvíce vyhledává zaměstnance zpracovatelský průmysl, vedle toho služby. Ukazuje se, že růst ekonomiky opravdu pomáhá hlavně automobilovému průmyslu, výrobě elektronických zařízení, kde jsou nejvíce poptáváni kvalifikovaní zaměstnanci,“ dodal.

Nezaměstnaných ubývá, firmy si nemohou vybírat

Volných míst na úřadech práce zůstává téměř sto tisíc, úřady práce přesto evidují zhruba čtyřikrát víc lidí. Podle ředitele Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství úřadu práce Jana Karmazína je to strukturální otázka. „Kvalifikační struktura volných pracovních míst se nepotkává s kvalifikační strukturou registrovaných uchazečů o zaměstnání,“ uvedl. Podle podnikatele Zdeňka Frolíka část z nich nechce pracovat, ale pouze žít z podpory. „Zbylých asi 130 až 150 tisíc lidí není úplně flexibilní, aby se přizpůsobovali operativní poptávce,“ dodal Frolík.

Rekordně nízká nezaměstnanost má své negativum nicméně i v tom, že firmy vlastně nemají kde brát. „Vidíme zvýšenou poptávku z firem a vidíme, že jsou ochotné dát vyšší platy, protože lidí na trhu práce ubývá,“ zmínila ředitelka personální agentury ManPower Group Jaroslava Rezlerová.

V Česku teď nejvíc chybí pracovníci ve výrobě, řidiči, kováři a nástrojaři nebo dělníci. Rekvalifikační kurzy jsou přitom důležité. Stát takhle pomáhal v reakci na poslední ekonomickou krizi už v roce 2009. Tehdy se zapojilo přes 900 podniků a víc než 57 tisíc zaměstnanců. A vzniklo taky bezmála 50 tisíc dotovaných míst. Až do loňska pak firmy využívaly i zkrácené úvazky a současná vláda chce model zvaný kurzarbeit v pozměněné podobě zase zavést. Stát spouští programy proti nezaměstnanosti i teď, hlavně u rizikových skupin.

  • Po Německu a České republice je na tom dobře Malta s 5,5 procenty, Lucembursko s 5,7 procenty a Rakousko spolu s Dánskem s šesti procenty nezaměstnaných.
  • Podle posledních údajů z dubna 2015 má Velká Británie 5,6 % nezaměstnaných.
  • Nejhůř je na tom Řecko s 25,6 procenty nezaměstnaných, Španělsko s 22,5 procenty, Kypr s 16,2 procenty nebo Chorvatsko s 15,3 procenty.
  • Průměr Evropské unie činí 9,6 procenta.
  • Průměr eurozóny činí 11,1 procenta.

Zahraniční investice i pracovní síla ze zahraničí

Podle Rezlerové se musíme připravit i na to, že tady budeme potřebovat zahraniční zaměstnance. „Jestliže ekonomika pojede tímhle způsobem, tak volná pracovní místa ani náhodou nemáme šanci obsadit,“ upozornila. Úřady práce už zaznamenaly zvýšenou poptávku po zahraničních zaměstnancích. „Je to ale o přístupu, který je integrační. Není to jenom o tom, jak využívat cizince v oblasti práce, ale integrovat je do společnosti, aby se z nich časem stali plnohodnotní občané,“ dodal Karmazín.

Vedle zahraničních pracovníků Česko ale nadále láká zahraniční firmy a jejich investice. V Dobrovízi ve středních Čechách by mohlo díky novým skladům firmy Amazon najít zaměstnání až dva a půl tisíce lidí. U Žatce pak během následujících čtyř let vyroste továrna na výrobu pneumatik Nexen Tire, která by mohla nabídnout místo tisícovce lidí. Za poslední rok a půl zahraniční společnosti v Česku podepsaly téměř dvě stě investic za 108 miliard. Vzniknout by tak mohlo víc než 23 tisíc nových pracovních míst.

Česko na špičce Evropy

Česko se v počtu nezaměstnaných stalo jedním z premiantů Evropské unie - míň lidí bez práce bylo v červnu jen v sousedním Německu (4,7 procent). Česká republika měla v tento měsíc míru nezaměstnanosti na 4,9 procentech. Tuhle pozici by si tuzemsko mohlo udržet i po zbytek roku. „Odhadujeme, že nezaměstnanost se stabilizuje někde na pěti procentech i v druhé polovině letošního roku,“ prohlásil Dufek.

Nová pracovní místa by měla podle analytiků vznikat i v příštím roce. Mohly by je doplnit i mírně rostoucí platy.