Investiční podvodníci odcházejí od soudu s až osmiletým trestem

Praha - Městský soud v Praze uznal vinnými čtyři manažery firmy Business Angels Investment (BAI). Klientům podle obžaloby slibovali výhodné investice, což se ale nakonec nestalo. Konkrétní tresty sdělil soudce po přečtení 100stránkového rozsudku - vězení na sedm a osm let a dvě podmínky. V kauze je poškozených přes 400 lidí, kteří firmě svěřili svoje úspory. Vyšetřovatelé vyčíslili škodu na zhruba 100 milionů korun - tu má čtveřice podle soudu také nahradit. Rozsudek není pravomocný, mohou se proti němu odvolat.

Případ, který řeší od loňského září Městský soud v Praze, mohl pro manažery skončit až desetiletým trestem. Rozhodnutí je nepravomocné, mohou se proti němu tedy odvolat k vrchnímu soudu. Soudce Tomáš Durdík označil jako organizátora Tomáše Tomečka. Dalším obžalovaným je Ivo König, který si s Tomečkem dnes přišel vyslechnout rozsudek, zbývající Martin Pražan a Roman Priatka se z jednání omluvili.

  • Soudce Tomáš Durdík četl stostránkový rozsudek s přestávkami zhruba pět hodin. Již dopoledne čtyři manažery uznal vinnými, musel pak číst seznam s případy více než 400 poškozených, kteří firmě svěřili svoje úspory. „Bylo nevratně prokázáno, že se dopustili jednání, jak uvedla obžaloba,“ řekl o manažerech Durdík.

Tomeček prý vymyslel plán pro firmu fungující v letech 2007 až 2009. Podle soudce lákal finanční prostředky v inzerátech v denním tisku. Nabízel investici v ekologickém byznysu, například recyklaci plastů. Podle verdiktu ale měl od začátku jiný záměr, o kterém lidem neřekl, a nakonec nikam neinvestoval. „Nepravdivě uváděl, že je činnost pod dohledem České národní banky,“ dodal Durdík.

Strůjce podvodu z toho prý neměl ani korunu

Tomeček již dříve před soudem obžalobu odmítl, nijak se prý neobohatil. Ve výpovědi uvedl, že před lety ztratil kvůli sporům se společníkem kontrolu nad firmou a byl vydírán. Firma byla podle Tomečka dobře rozjetá a měla silné obchodní partnery. Dávala prý dohromady projekty podnikatelů. Další aktivitou byl podle něj model, který funguje běžně v zahraničí - soukromým osobám se nabízí na základě smlouvy o půjčce účast na projektech a investované peníze se zúročí. Tomeček se ale údajně dostal do konfliktu s podnikatelem, který mu pomáhal firmu založit.

Podle obžaloby manažeři používali peníze vybrané od klientů na nalákání dalších lidí nebo na výplatu úroků, aby společnost udrželi co nejdéle v chodu. Značná část klientů byli senioři, kteří přišli o své veškeré úspory. Investice se pohybovaly od několika tisíc až k milionovým částkám. Na podezřelé aktivity firmy v minulosti opakovaně upozorňovala Česká národní banka.