Babiš by chtěl privatizovat. ČSSD ale „neví, co je to podnikání“

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce prodat podíly ve státních firmách. Privatizací by chtěl zajistit desítky miliard korun pro státní kasu. Podle Hospodářských novin by na burze investorům nabídl například akcie Lesů České republiky, Letiště Praha nebo společnosti Čepro. Výši podílů zatím neupřesnil. Koaliční ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou ale prodej státních podniků odmítá.

„Bohužel privatizace dnes není téma, protože sociální demokracie nerozumí, co je to podnikání. Oni nevědí, co je to kapitál,“ řekl pro deník ministr Babiš. ČSSD se totiž dlouhodobě staví proti prodeji podílů ve státních podnicích. „Vliv státu na jejich fungování pokládáme za strategickou záležitost,“ vysvětluje Sobotka, podle něhož se o tom ANO, sociální demokracie a lidovci dohodli ještě před tím, než vznikla současná koalice. Premiér k tomu ještě dodal, že by se měl ministr financí zaměřit spíše na efektivitu výběru daní, a ne na prodej státních firem.

  • "Možná by to měl zkusit pan Babiš u sebe doma a dát Agrofert na burzu. A potom by mohl vést tyto úvahy u státních podniků," zareagoval pro server Echo24.cz ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Sobotkovu kabinetu ale za dva roky vyprší mandát, a pokud vyhraje sněmovní volby v roce 2017 Babišovo ANO, bude privatizace některých státních podniků, jako je například Mero nebo Lesy České republiky, jedním z jeho hlavních cílů.

Ilustrační foto
Zdroj: René Volfík/ČTK

Na druhou stranu sám Babiš paradoxně kritizuje prodej menšinového podílu ve státní energetické společnosti ČEZ. Ta je dnes na burze jedinou firmou z většiny vlastněnou státem. ČEZ je podle Babiše strategickým podnikem jak pro občany, tak pro firmy a měl by být proto stoprocentně v držení státu. Energetická společnost udělala navíc podle Babiše řadu investičních omylů – například „nesmyslné investice na Balkáně“.

Babiš to s privatizací nevzdává

Přestože se koalice dohodla na tom, že se privatizovat nebude, zkusil to Babiš loni v létě s Českým Aeroholdingem. Sociální demokraty ale přesvědčit nedokázal. A podle svých slov toto téma nadhodil i před ministrem vnitra Milanem Chovancem v případě České pošty. Šéfové obou resortů jsou totiž v dlouhodobém sporu ohledně způsobu jejího financování.

Podle novely poštovního zákona by ztráty z poskytování základních poštovních služeb, které si u pošty objednává stát, měla hradit státní kasa. V současnosti by měl náklady pokrýt kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu, tedy nejvíc Česká pošta. Ministr Babiš je ale přesvědčen, že je na tom pošta finančně dobře, a není tedy potřeba, aby ji dotoval státní rozpočet. Na adresu instituce zároveň uvedl, že nehospodaří racionálně a transparentně a měla by začít šetřit. Přijetí zákona pak podmínil prověrkou jejího hospodaření.