Stát žádá spořitelnu: Informujte klienty, že mají na sKartách peníze

Praha – Po zrušených sKartách stále zůstávají na účtech peníze. Lidé si dosud nevyzvedli celkem 11,5 milionu korun, které jim stát vyplatil na dávkách. Často ani nevědí, že jim tyto peníze náleží. Ministerstvo práce a sociálních věcí teď chce po České spořitelně, aby klienty o zůstatcích informovala.

Na zrušených sKartách stále leží 11,5 milionu korun (zdroj: ČT24)

Projekt sKaret rozjelo ministerstvo práce a sociálních věcí v roce 2012 za působení ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Češi měli jejich prostřednictvím dostávat sociální dávky a komunikovat s úřady. K sKartě lidé automaticky dostávali také spořitelní konto, na které jim stát sociální dávky posílal.

Sociálních karet se rozdalo přibližně 280 000. Měli je senioři, zdravotně postižení nebo třeba matky na mateřské. Program se však setkal s ostrou kritikou ze strany odborů, ombudsmana nebo rady postižených. Loni v březnu proto projekt skončil a zelené karty od té doby nefungují. Asi 30 000 klientů si přesto peníze z dávek dál nechává na spořitelních účtech.

„Od ledna do dubna si vybrali lidé peníze v částce asi 450 000 korun. Dosud si vybralo peníze téměř devadesát procent lidí,“ sdělila mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Dodala, že se velmi často jedná o minimální částky, třeba jen do deseti korun.

Spořitelna klienty upozorňovala na zůstatky jen zpočátku, když sKarta přestala fungovat. To teď chce ministerstvo práce a sociálních věcí změnit. „Českou spořitelnu požádáme, aby jednotlivé klienty vyzvala, aby si finanční prostředky vybrali. Ty peníze přece jen nenáleží bance, ale lidem, kteří potřebovali a potřebují pomoct,“ říká náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík (ČSSD).

Tělesně postižený
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Resort by měl spořitelnu oslovit během následujících týdnů. „Pokud se na nás ministerstvo obrátí, budeme to řešit. Nicméně informovanost je především na straně ministerstva,“ tlumočila postoj banky Havligerová.

V bankomatu už sKarty nefungují. Kdo si chce peníze vyzvednout nebo převést, musí na pobočku s platným dokladem totožnosti. Pro některé seniory nebo tělesně postižené však může být návštěva pobočky komplikovaná.

Jakým způsobem ministerstvo karty zrušilo, se nelíbí pravicové opozici, která celý systém výplaty dávek zaváděla. „Že tam nechali ty peníze ležet, aniž by zjistili, čí jsou, aniž by znovu vyzvali příjemce dávek… Já to opravdu považuju za velmi nezodpovědné,“ postěžovala si místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Na výběr peněz stále zbývá dostatek času – lidé se o ně mohou hlásit až do března 2018.