U okénka ČD se o slevě často nedozvíte

Praha - Stejná trasa vlakem, ale jiná cena – nemluvíme o dvou různých dopravcích, kteří se snaží na jedné trase nalákat více zákazníků. V obou případech jde totiž o České dráhy (ČD), které sice nabízejí desítky slev, ale v systému se málokdo vyzná a pokladní často nabízejí základní, tedy tu nejdražší variantu.

O slevách ČD lidé často nevědí (zdroj: ČT24)

„Automaticky to nenabízíme. Jsme expresní pokladna a náš cestující musí odjet. Takže to z časových důvodů nenabízíme. Ale když to cestující zná, tak mu to dáme,“ popisuje praxi jedna z pokladních. Nejdražší jízdenky tak většinou kupují ti, kteří vlakem často nejezdí a v systému slev se nevyznají.

  • "Není v kapacitě každého pokladníka se každého cestujícího zeptat, jestli si je vědom, že může cestovat levněji. Tady je potřeba i určitá iniciativa cestujícího," říká mluvčí ČD Kateřina Šubová.  

Slev nabízí České dráhy skutečně hodně, například akční jízdenky, včasné jízdenky nebo třeba integrovaný dopravní systém, který kombinuje vlaky, autobusy a městskou hromadnou dopravu. 

Ten funguje alespoň na některých trasách ve 13 krajích, plně integrovaný je nicméně jenom v kraji Jihomoravském. „Pokud má pokladní časový prostor, tak v rámci Jihomoravského kraje nabízí výhodnější jízdenku. Několikrát jsme si to namátkově testovali a nezaznamenali jsme tam žádné pochybení,“ uvedl ředitel zdejšího integrovaného systému Jiří Horský.

Ještě výhodněji je možné koupit jízdenky přes internet, a to například ty mezinárodní. Například z Brna do Vídně vás jízdenka koupená s týdenním předstihem přijde na přibližně 250 korun, u okénka na nádraží by to ale v ten samý den stálo o 400 korun víc.