Tesco je v problémech. Propouští a z Česka možná úplně odejde

Tesco loni hospodařilo se ztrátou v přepočtu skoro 244 miliard korun, což je nejhorší výsledek v historii britské společnosti. Důvodem byly hlavně odpisy majetku, firmu ale poškodil taky účetní skandál a tlak diskontních řetězců. Chystá se proto na velké změny, dotknout by se měly i obchodů ve střední Evropě včetně Česka. Spekuluje se dokonce o odchodu řetězce. „Nemáme žádné indicie o tom, že by Tesco mělo odejít,“ řekla nicméně ve vysílání ČT24 generální ředitelka Svazu obchodu a cestovního ruchu Alexandra Rudyšarová.

Pátý největší obchodní řetězec světa zažil nejhorší rok ve své historii, především kvůli problémům ve Velké Británii. Nový šéf Tesca David Lewis řečený „drastický David“ už na začátku roku představil svůj plán na ozdravení firmy. Hodlá především zavírat prodejny, zatím hlavně v Británii. O práci by mohly přijít desetitisíce lidí. „Nové vedení začalo velkým úklidem, chce pořádně projít a vyčistit účetnictví, prodat, co nevynáší a od toho se odrazit k růstu,“ popisuje úsporné kroky managmentu Justin Stewart ze společnosti Seven Investment Managment.

Další kroky vedení proto napjatě očekávaly i centrály Tesca v zemích střední Evropy, které rovněž trápí propady zisku. Společnost oznámila, že nejbližší změny se zde budou týkat hlavně manažerských a kancelářských pozic. „Abychom mohli i nadále zvyšovat konkurenceschopnost a udržitelnost našeho podnikání, rozhodli jsme se vytvořit pro všechny naše Evropské trhy, tedy Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko, jednotný řídící tým,“ uvedl David Morris, generální ředitel Tesco Europe.

David Lewis přezdívaný "drastický David"
Zdroj: ČT24

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízovou síť Žabka, která čítá přes stovku obchodů.

Už se ale objevily spekulace, že Tesco si tak možná připravuje půdu pro prodej své středoevropské sítě. „Myslím, že vedení Tesca dá v první fázi jednoznačně šanci restrukturalizaci, uvidí, jak se mu podaří snížit náklady právě tím, že se začne koncentrovat na společné nákupy a tím, že sníží počty zaměstnanců, až potom v té druhé fázi se nejspíš bude dívat po nějaké možnosti odprodeje,“ říká analytik Jiří Šimara.

Obchodům Tesca v Česku se v porovnání se Slovenskem, Maďarskem a Polskem daří nejlépe. Kdyby firma z tuzemska odešla, její pobočky by zřejmě převzali někteří velcí konkurenti, třeba německá skupina Schwarz, která v Česku provozuje Kaufland a Lidl, nebo německá Rewe, pod kterou patří Penny a Billa. Ve hře je i provozovatel řetězců Albert, nizozemská společnost Ahold, která nedávno převzala prodejny Interspar.

Jak může skončit české Tesco?

Zmenšení prodejen

Tento scénář zachránil například konkurenční Ahold, který provozuje prodejny Albert. A že se tato strategie firmě vyplatila, dokazuje i to, že nakonec koupila svého menšího konkurenta Spar. „V té první fázi se dá šance určitým úsporným opatřením. Určitě uvidíme spíše nějaké zmenšování,“ míní v případě Tesca analytik Cyrrus Jiří Šimara.

Prodej ztrátových prodejen

V tomto případě by se Tesco muselo zbavit zřejmě svých největších hypermarketů. Zájem by o ně mohl mít Kaufland, Lidl mebo Ahold, kterým se v současné době daří. Další možností je pak ještě rozdělení jednoho velkého hypermarketu na několik nezávislých obchodů.

Odchod z Česka

„Tady je vyšší pravděpodobnost toho, že by Tesco odešlo z celé visegrádské skupiny zemí,“ dodává Lukáš Kovanda z Roklen. Obchodníků, kteří se z českého trhu stáhli, bylo v minulosti víc – Edeka, Julius Meinel nebo Carrefour. Po jejich odchodu si prodejny většinou rozebrala konkurence. Takové scénáře ale Tesco odmítá. „Ani ze Slovenska, Maďarska či Česka neodcházíme,“ říká mluvčí Tesco Stores ČR Jiří Mareček.

Nový hráč

O české prodejny Tesco by ale mohl projevit zájem i jiný a u nás zcela nový hráč. Spekuluje se například o americkém Wal-martu nebo českém Agrofertu.