Kvůli videoloterijním terminálům hrozí státu arbitráž o stovky milionů

Praha – Dvě kyperské společnosti, přes které senátor Ivo Valenta ovládá svůj loterijní holding Synot, hrozí státu mezinárodní arbitráží. Důvodem je provozování videoloterijních terminálů, které stát začal po verdiktu Ústavního soudu omezovat – firmy ale měly až desetileté licence. Proto požadují odškodnění ve výši stovek milionů korun. Na případ upozornily Lidové noviny. Pro Valentu navíc podle deníku pracuje bývalý šéf odboru mezinárodní ochrany investic na ministerstvu financí Radek Šnábl.

Studio ČT24: Státu hrozí arbitráž kvůli omezení hazardu (zdroj: ČT24)

Podle autora článku Adama Junka je vypuknutí arbitráže velmi pravděpodobné, lhůta pro smírné řešení už totiž uběhla počátkem roku a v březnu dostalo ministerstvo financí dopis, že investor pro smír nevidí prostor a arbitráž přijde v dohledné době. „Jedná se o společnosti WCV World Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited, jež na území České republiky investovaly prostřednictvím společností náležejících do skupiny Synot. Dle tvrzení žalobců se výše požadovaného odškodného bude pohybovat ve stovkách milionů korun,“ řekl Lidovým novinám mluvčí ministerstva Radek Ležatka.  

Ve sporu jde o povolení na provozování videoloterijních terminálů, která začalo ministerstvo financí rušit po rozhodnutích Ústavního soudu z let 2011 a 2013. Licence ministerstvo od roku 2004 vydávalo až na deset let, po verdiktech ústavních soudců ale začalo vycházet vstříc obcím, které chtěly hazard na svém území samy regulovat a herny vykázat. Provozovatelé terminálů si tak nyní nárokují údajný ušlý zisk. Pokud by kyperské firmy v arbitráži uspěly, tak je mohou následovat i další provozovatelé videoterminálů.  

Lidové noviny navíc píší, že se Valenta ve sporu spojil s Radkem Šnáblem, který působil na ministerstvu financí ještě v době, kdy stát analyzoval možnosti obrany proti případným arbitrážím od loterijních firem. Podle bývalého šéfa odboru je ale pomoc protistraně po odchodu z ministerstva možná, protože za ministra Jana Fischera dostal z úřadu výpověď bez konkurenční doložky. 

„Můj odchod z ministerstva proběhl tak hloupě, že bych mohl radit veškerým solárníkům – ale všechny tyto nabídky jsem odmítl, přestože se domnívám, že disponuji informacemi, které by šly velmi dobře zpeněžit,“ uvedl Šnábl ve Studiu ČT24. 

Zároveň ale vyloučil, že by měl na ministerstvu financí na starosti arbitráže: „Na ministerstvu financí existuje odbor loterií, který v určité době nezvládl svoji agendu včetně sporů, a tam se stalo to, že aniž bych o to stál, tak za mnou chodili někteří pracovníci tohoto odboru a chtěli pomoct s taktikou sporů. Že by mnou řízená složka řešila agendu mezinárodně-právního sporu, to vylučuji.“