Rusko trestá Západ: Banky prý musí hlásit transakce ze zemí na černé listině

Moskva - Ruské banky údajně musí nově hlásit Federální službě pro finanční dohled (Rosfinmonitoring) finanční transakce občanů 41 zemí, mimo jiné z Evropské unie či Spojených států. Jde zejména o rezidenty těch zemí, které podpořily protiruské sankce, případně podporují terorismus nebo nedostatečně bojují s korupcí. Informoval o tom dnes list Izvestija. Rosfinmonitoring podle agentury TASS zprávu deníku však popírá.

Ruské banky prý musí hlásit transakce (zdroj: ČT24)

Na údajném seznamu zveřejněném v deníku Izvestija jsou převážně země, které na Moskvu kvůli jejímu přístupu ke krizi na Ukrajině vyhlásily sankce. Pokud banky nařízení nebudou dodržovat, bude to podle listu považováno za porušení ruských zákonů o praní špinavých peněz a financování terorismu. „Popíráme, že existuje nějaký seznam zemí a že banky musí informovat Rosfinmonitoring o transakcích,“ uvedl však tiskový odbor kontrolního úřadu.

Jak píše deník a zveřejňuje v tabulce, v údajném výčtu zemí na černé listině jsou vedle USA a 28 členských zemí EU, také Kanada, Austrálie, Norsko, Švýcarsko, Nový Zéland, Argentina, Mexiko, Jamajka, Súdán, Írán, KLDR a Sýrie. V případě Nového Zélandu je podle listu Izvestija důvodem nedostatečný boj proti korupci, ve skutečnosti jde ale zřejmě o trest za podporu západních sankcí. Země přátelské vůči Rusku, jako jsou KLDR, Sýrie a Írán, se na seznamu octily kvůli nedodržování standardů mezivládní Finanční akční skupiny pro boj proti praní špinavých peněz (FATF). Jamajka, Mexiko nebo Argentina zase za to, že nejsou podle Federální služby pro finanční dohled dostatečně aktivní v boji proti obchodu s drogami.

Deník s odvoláním na zdroj z Rosfinmonitoringu napsal, že seznam států byl sestaven s „ohledem na současnou politickou a ekonomickou situaci ve světě a v Rusku“. Banky tak nově musí považovat transakce občanů dotčených zemí za pochybné, a ohlásit je. Pokud nařízení nebudou dodržovat, hrozí jim v krajním případě až odebrání bankovní licence, napsal list Ivzestija.