Z Češek se stávají podnikatelky

Praha - V Česku podniká stále víc žen. Loni jich vlastní byznys začalo dělat několik tisíc. Řeší tak často nevhodnou situaci na trhu práce, kdy chybí flexibilní úvazky a berou v průměru nižší výplatu než muži.

Češky stále častěji začínají podnikat (zdroj: ČT24)

V Česku loni začalo podnikat přes 10,5 tisíce žen. Proti tomu ani ne 700 mužů. Přesto ženy v Česku vlastní jen 14 procent všech firem. Rozdíl je také ve výplatě. Ženy berou v průměru méně. Na stejný výdělek, který mají muži za rok, musejí pracovat 14,5 měsíce. „Hlavní rozdíl vznikne v okamžiku, kdy má žena dítě a začne o něj pečovat, protože žena je a priori v České republice tou vychovatelkou,“ poznamenala ředitelka BPW Praha Lenka Štastná.  

I proto stále víc Češek rozjíždí vlastní byznys. Dokážou díky němu lépe skloubit rodinný a profesní život. Rozdíl je ale i v typu jejich podnikání. „Většinou jsou to ženy, které končí na mateřské dovolené, nebo jsou na ní a hledají uplatnění samy pro sebe. A dokážou řešit potřeby lidí, kteří jsou na tom vlastně podobně jako ony,“ konstatovala PR manažerka Seznam.cz Irena Zatloukalová.  

Mnohem víc žen než mužů tak podniká v oblasti zdravotní a sociální péče. Víc zakládají také firmy, které se věnují službám nebo umění.