Ženy, podívejte se do své peněženky, dnes je den rovnosti platů

Na dnešní den připadá Equal Pay Day neboli Den rovnosti platů. Jde o celosvětovou akci s dlouholetou tradicí, která se koná z důvodu platové nerovnosti. Ženy totiž na stejných pozicích vydělávají o 22 procent méně než muži. Ženy tak v Česku musí pracovat o dva a půl měsíce déle než muži, aby dosáhly na mužský roční výdělek. Symbolem akce je tradičně červená taška, kabelka nebo peněženka, která poukazuje na rozdíly v příjmech, jelikož právě červená znamená v účetnictví ztrátu.

Na akci, která je letos poprvé dvoudenní, se bude diskutovat nad otázkami, jak sladit kariéru s rodinou, čím zaujmout vytouženého zaměstnavatele, jak si zvýšit sebevědomí, jak lépe vyjednávat a podobně. Mezi mentorkami se objevily kromě eurokomisařky Věry Jourové (ANO) například ředitelka firemních vztahů a komunikace pro Českou a Slovenskou republiku v Plzeňském Prazdroji Drahomíra Mandíková, generální ředitelka XEROX Czech Republic Veronika Brázdilová, generální ředitelka Yventech Monika Fenyková, ale i ženy známé z TV obrazovek, jako Markéta Fialová nebo Mirka Čejková.

Čím je lepší pozice, tím větší je i propast, porovnáme-li výdělky můžu a žen. U desetiny lidí s nejnižšími mzdami je propast menší, příjmy žen a mužů se liší o dvanáct procent. Ženy braly průměrně 11 059 korun, muži 12 533 korun. Naopak u desetiny lidí s nejvyššími výdělky byl rozdíl téměř dvojnásosbný v porovnání s nejnižší příjmovou skupinou: 23 procent. Ženy měsíčně inkasovaly 35 710 korun, muži 46 667 korun.

„Když jsme začali pořádat Equal Pay Day v roce 2010, tak byl rozdíl mezi platy mužů a žen 26,2 procenta. Teď je 22 procent. Takže se to zlepšuje o zhruba jeden procentní bod ročně,“ říká prezidentka Business & Professional Women Lenka Šťastná. „Evropská unie má průměrný rozdíl mezi platy mužů a žen 16,3 procenta. Jsou samozřejmě země, které jsou na tom ještě hůř než Česká republika, například Německo, které má 24,3 procenta. Vůbec nejhůř je na tom z Evropské unie Estonsko.“

Rozdíly v platech mužů a žen v členských státech EU v roce 2013
Zdroj: ČT24/Eurostat

V roce 2013 částku vyšší než 100 000 korun na výplatní pásce podle statistického úřadu mělo 1,6 procenta mužů a 0,4 procenta žen, na víc než 73 000 korun hrubého dosáhlo procento žen a 3,25 procenta mužů. V posledních letech začíná řada velkých nadnárodních společností dosazovat ženy do vedení firmy cíleně.

Roli ve výši příjmu hraje také věk a pracovní dráha. Ženy kvůli dětem a rodičovské přeruší práci, muži po služebním žebříčku stoupají plynule. Podle statistiků je ženy už nikdy nedoženou. Měsíčně odpracují v průměru také méně hodin než muži, a to zřejmě právě kvůli rodině, méně dělají přesčasy a mají víc částečných úvazků. Navíc působí v hůře placených oborech a na nižších pozicích.

Průměr a medián mezd a platů za první pololetí 2014 (v Kč)
Zdroj: ČT24/Informační systém o průměrných výdělcích ministers

Soukromá sféra rozdíly ještě více umocňuje oproti veřejnému sektoru a státním službám. Průměrný plat žen dosahoval loni za první pololetí podle údajů ze systému 24 096 korun. Muž v průměru pobíral 28 969 korun. Rozdíl činil 17 procent.

Ženy stále pobírají nižší plat než muži v mnoha částech světa, přestože mají v průměru lepší vzdělání a jsou zkušenější a výkonnější než jejich mužské protějšky. Muži dostávali vyšší plat než ženy ve všech 38 zemích zahrnutých do studie Mezinárodní organizace práce. Největší rozdíl mezi platy panoval ve Spojených státech. Zde si ženy vydělají v průměru 64,20 dolaru na každých 100 dolarů vydělaných jejich mužskými kolegy. Tento rozdíl by bylo možné do velké míry vysvětlit faktory, jako je větší produktivita, vzdělání nebo zkušenosti mužů. V Evropě, Rusku a Brazílii je ale situace jiná. V těchto kategoriích popisujících vzdělání či produktivitu ženy dosahovaly lepších výsledků než muži, platy se ale lišily dál.

Sleva? Dnes jen pro ženy

Slevy na kávu, květiny, knihy i pivo. Ženy v několika městech po celé republice mohly ve vybraných podnicích využít speciální slevu určenou jenom jim. Zapojení prodejci tak chtěli upozornit na problém platové nerovnosti. „Podařilo se nám zapojit více než 30 podniků z Brna, Olomouce, Boskovic, Kroměříže i Prahy, které jsou dnes ochotné dát ženám slevu 22 procent, což je výška platového rozdílu mezi muži a ženami,“ vysvětlila pořadatelka Diana Gregorová.