Draghimu skočila na stůl aktivistka a volala po „skončení diktátu ECB“

Frankfurt nad Mohanem – Tiskovou konferenci po zasedání Evropské centrální banky (ECB) zpestřila mladá aktivistka, která vyskočila na stůl šéfovi banky Mariu Draghimu a skandovala heslo „Pryč s diktátem ECB“. Žena skončila u výslechu na policii.

Draghi na brífinku shrnul výsledky zasedání Evropské centrální banky. Oznámil, že banka hodlá uskutečnit v plném rozsahu plánovaná opatření na podporu ekonomiky v podobě nákupů dluhopisů. Zároveň nechala základní úrokovou sazbu pro eurozónu na rekordním minimu 0,05 procenta.

Jeho vystoupení na několik minut přerušila aktivistka v černém tričku, která vyskočila na stůl, rozhodila konfety a papíry a než ji ochranka odvlekla, křičela „Pryč s diktátem ECB“ a ukazovala prsty znak „V“. Tisková konference po několika minutách pokračovala dál.

Mladá aktivistka narušila tiskovou konferenci ECB
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst
Po šéfovi ECB Draghimu hodila konfety a papíry
Zdroj: Boris Roessler/ČTK/DPA
Ochranka ženu odvlekla pryč
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Policie jednadvacetiletou ženu z Hamburku zatkla a předvedla k výslechu. K akci se na sociální síti Twitter přihlásila mezinárodní feministická organizace FEMEN. Jak připomněla agentura Reuters, v Evropě existují skupiny, jimž se nelíbí úsporná opatření ordinovaná Bruselem Řecku a některým dalším zemím. ECB je jednou z institucí, která dohlíží na jejich plnění (spolu s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem).

Lidé protestovali proti politice Evropské centrální banky naposledy zhruba před měsícem, a to u příležitosti otevření nového sídla banky. Střety s policií si tehdy vyžádaly na 230 zraněných, zatčeno bylo 15 lidí. Protesty svolalo hnutí Blockupy, které se zaměřuje na kritiku kapitalismu (více zde).

ECB spustila v březnu takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, aby podpořila hospodářský růst a odvrátila deflaci v eurozóně. Tištěním nových peněz a nakupováním vládních dluhopisů hodlá do ekonomiky měsíčně pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu korun). Program by měl skončit v září 2016.

Do deflace se spotřebitelské ceny v eurozóně dostaly loni v prosinci (bylo to podruhé v historii měnové unie). V březnu byly meziročně stále nižší o 0,1 procenta.