Pouhých dvě stě korun: tolik každý Čech vydal za biopotraviny v roce 2013

Praha - Lidé v Česku utratili v roce 2013 za biopotraviny bezmála dvě miliardy korun, v meziročním porovnání s rokem 2012 o 9,5 procenta více. Navzdory pokračujícímu oživení trhu podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů zůstává stále nízký a činí pouhých 0,71 procenta. Tedy každý český občan za nákup biopotravin vydal jen dvě stě korun za rok. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe).

Zájem o biopotraviny roste, ale pomalu (zdroj: ČT24)

„Už třetí rok za sebou zaznamenáváme oživení na trhu s biopotravinami. Růst jejich spotřeby souvisí se sílícím zájmem o tzv. faremní produkty, které jsou často v biokvalitě,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ke znovu rostoucímu zájmu o biopotraviny podle něj nahrává mimo jiné trend farmářských trhů a prodejen či takzvaných bedýnkových systémů, kdy zákazníci odebírají přímo od pěstitelů pravidelně jejich výpěstky.

Celkový obrat trhu s biopotravinami v ČR předloni činil 2,7 miliardy Kč. Domácí spotřeba byla 1,95 miliardy Kč, vývoz vzrostl na 774 milionů Kč. Z celkové spotřeby se v maloobchodě prodalo bioproduktů za 1,745 miliardy Kč, ve veřejném stravování za 28 milionů korun. Napřímo spotřebitelům prodali zemědělci a výrobci potravin produkty za 172 milionů korun.

Češi kupují biopotraviny především v maloobchodních řetězcích. V roce 2013 na tento typ prodejen připadlo 64 procent všech prodejů. Pomyslná druhá příčka patřila prodejnám zdravé výživy a biopotravin s necelými 17 procenty. Přímý prodej vzrostl téměř o desetinu na více než šest procent.