Chtěl podvést pojišťovnu. Prozradil ho Google

Lidí, kteří se snaží obelstít pojišťovny, neubývá – naopak. Pět velkých ústavů hlásí za první tři měsíce dohromady škody za 245 milionů korun. Firemní detektivové prošetřili tisíce případů. Nejvíc je jich, stejně jako v minulých letech, v Praze.

Pojistných podvodů přibývá (zdroj: ČT24)

Klient hlásí pojišťovně škodu: jeho omítka a fasáda domu je poškozená, pachatelem je prý pták. Jenže podcenil jednu skutečnost: na Google Earth bylo možné nalézt fotku jeho domu z roku 2011. A na ní jsou vidět ve zdi stejné díry, které nyní, o pár let později, klient udává, že jsou dílem ptáka. K odhalení podvodu tak někdy stačí detektivům obyčejný internet. Rok od roku ale používají i čím dál chytřejší metody.

Vztahová mapa ukáže podezření na podvod
Zdroj: ČT24

Například vztahovou mapu. Z ní můžou detektivové vyčíst, jestli se kolem jednoho člověka nemnoží podezřele moc úrazů nebo nehod. „Když se nám to sloučí do jednoho bodu, to je příznak, že v té oblasti dochází k nějakému podezřelému jednání,“ vysvětluje detektiv. Znamenat to může například to, že se lidé z rodiny nebo sousedství domluvili a pojistili na úraz vysokými částkami, které neprávem vymáhají.

Případů, které letos detektivové z pojišťoven zkontrolovali, je o několik stovek víc než vloni. A rostou také částky, o které chtěli lidé pojišťovny připravit.

Lidé i letos nejčastěji podvádějí pojišťovny skrz bouraná auta. Čím dál více ale také zneužívají životní pojištění nebo pojištění odpovědnosti za škodu. „Mohl by to být jeden z trendů, za první čtvrtletí totiž evidujeme nejvíc pojistných podvodů právě v pojištění majetku a odpovědnosti, ať už podnikatelů, tak občanů,“ říká Jiří Cívka, mluvčí Generali pojišťovny.

Pojistné podvody
Zdroj: ČT24

Pojištění odpovědnosti platí jak pro lidi, tak i pro jejich zvířata. Jedna z pojišťoven tak například řešila úmrtí papouška. Toho měl sousedovi zakousnout pes. Škoda – zhruba osmdesát tisíc korun. Nakonec ale detektivové vypátrali, že muž chtěl jen pomoct kamarádovi, kterému drahý papoušek zkrátka umřel a on potřeboval peníze. „Detektivové odhalili řadu nesrovnalostí a při konfrontaci se mladík přiznal k tomu, že si pojistnou událost vymyslel,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Nejde ale jenom o peníze. Pojistný podvod je u nás trestným činem. A lidé mohou jít do vězení až na deset let – podle výše škody.