Gazprom varuje EU: Blokáda Turkish Stream je chyba

Berlín – „Pokud někdo pomýšlí na zablokování Turkish Streamu …, pak je to velmi vážná chyba. Tento plyn může jít na další trhy,“ prohlásil dnes šéf ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexej Miller směrem k Evropské unii, která plynovod vnímá jako politický projekt, jež má oslabit Ukrajinu a zvýšit závislost EU na Rusku.

Turkish Stream nahrazuje plán plynovodu South Stream, který měl obcházet Ukrajinu přes Černé moře na Balkán a dál do Evropy. Moskva ale tuto investici loni v prosinci kvůli námitkám EU opustila. Miller na dnešní konferenci v Berlíně podle agentury Reuters prohlásil, že blokace Turkish Stream je chyba ale na druhou stranu dodal, že Gazprom je ochoten dát si se svým projektem pauzu, pokud to bude zapotřebí. Roční kapacita nového plynovodu má být 63 miliard metrů krychlových.

Miller vedle toho Evropskou unii vyzval, aby dala Rusku garance na nákupy jeho plynu. Upozornil, že Gazprom nese veškerá rizika investic do zvyšování těžebních a vývozních kapacit, a varoval, že plyn, k jehož odběru se EU nezaváže, by mohl Gazprom přesměrovat do Asie.

Ruské dodávky plynu dnes pokrývají zhruba třetinu spotřeby Evropské unie. Ta se ale snaží svou závislost na ruském plynu snížit. Vztahy mezi EU a Ruskem se navíc loni kvůli ukrajinské krizi výrazně zhoršily, což na konci loňského roku vedlo ke zrušení projektu South Stream.

Šéf Gazpromu Alexej Miller
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Plynovod Turkish Stream, který by měl vést přes Černé moře do Turecka, bude možná pokračovat do Řecka, o jehož případné účasti jednal minulý týden řecký premiér Alexis Tsipras při návštěvě Moskvy přímo s Vladimirem Putinem. „Řecko by se mohlo stát jedním z velkých distribučních center plynu. Napomohlo by to značným investicím do řecké ekonomiky a tím i vytvoření pracovních míst,“ uvedl ruský prezident.

Rusko: Přes Ukrajinu už plyn proudit nebude

Gazprom loni oznámil, že vybuduje nové potrubí do Turecka tak, aby se vyhýbalo Ukrajině, s tím, že ruská strana plánuje ukončit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropské unie v roce 2019. A ruský ministr energetiky Alexandr Novak to v Berlíně potvrdil, když řekl, že Rusko neplánuje uzavřít s Ukrajinou novou dohodu o tranzitu plynu do Evropy, až v roce 2019 vyprší současná desetiletá smlouva. Přes Ukrajinu nyní proudí zhruba 40 procent ruského vývozu do Evropy.

Rusko už začalo na pobřeží Černého moře budovat plynovod South Stream, který by směřoval do Bulharska. Tento projekt však Moskva loni v prosinci zrušila kvůli námitkám Evropské komise, která vyzvala Bulharsko, aby práce na plynovodu zastavilo. South Stream měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což už Evropa zažila před devíti lety a znovu před šesti lety. Plyn z ruského projektu by uspokojil skoro 15 procent evropské poptávky.

  • Projekt South Stream měl stát 39 miliard dolarů (787,3 miliardy korun).
  • Plynovod o délce více než 2 000 kilometrů měl vést Černým mořem a dále přes území Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska do severovýchodní Itálie.
  • Ročně by měl přepravit 63 miliard metrů krychlových plynu.
  • Mezi akcionáři plynovodu figurovaly vedle Gazpromu francouzská energetická firma EDF, německá firma Wintershall a italská skupina Eni.
  • South Stream je považován za konkurenta plánovanému plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Ten by měl přepravovat plyn z nalezišť v Ázerbájdžánu.
South Stream
Zdroj: ČT24