Řecko 9. dubna splatí 470 milionů eur, šéfka MMF to uvítala

Washington - Řecký ministr financí Janis Varufakis potvrdil, že jeho země splatí MMF ve čtvrtek 9. dubna dlužnou částku asi 470 milionů eur (zhruba 13 miliard Kč). Varufakis jednal s šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou v neděli večer ve Washingtonu. Lagardeová uvítala slova řeckého ministra.

„Ministr Varufakis a já jsme si vyměnili názory na současný vývoj a shodli jsme se, že efektivní spolupráce je v zájmu všech,“ uvedla ve svém prohlášení Christine Lagardeová. „Pokračující nejistota není v řeckém zájmu a já vítám potvrzení ze strany pana ministra, že k platbě dlužné částky Fondu dojde 9. dubna,“ dodala. Podle agentury DPA požaduje MMF po Řecku další snížení důchodů, zejména těch předčasných, a zvýšení DPH.

Řecký ministr uvedl, že jeho země má v úmyslu „splnit veškeré povinnosti vůči svým věřitelům“. Dohodu s věřiteli chtějí Atény uzavřít na schůzce ministrů financí eurozóny 24. dubna. Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Po jednáních s Lagardeovou řekl také řecký ministr financí novinářům, že jeho vláda má v plánu provést v Řecku „hluboké reformy“ a chce rovněž vylepšit „efektivnost jednání“ s věřiteli. Večerní diskuse ve Washingtonu trvala více než dvě hodiny. Řecký deník Ta Nea v neděli s odvoláním na vládní zdroje upozornil, že Varufakis jel do Washingtonu žádat o případný odklad splátek řeckých dluhů pro případ, že by se Atény nedohodly v průběhu tohoto měsíce s eurozónou na uvolnění další finanční pomoci věřiteli.

Před nynějším ujištění od Varufakise hrozilo, že Řecko dluh neuhradí. Ještě včera totiž řecká média tvrdila, že ministr bude žádat Fond o odklad až do doby, kdy Atény obdrží další peníze ze záchranného programu. Dříve zase ministr vnitra zmínil, že by kabinet mohl dát přednost výplatám a důchodům. To ale vláda nepřijala jako oficiální postoj. V sobotu náměstek řeckého ministra financí Dimitris Mardas řekl, že Atény mají k dispozici peníze na zaplacení dluhu, stačí jen svolení vlády. 

Eurozóna koncem března navíc souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Odhaduje se, že pokud Řecko nezíská další pomoc, dojdou mu - v případě plnění všech dluhových závazků - 20. dubna peníze. Minulou středu Řecko odeslalo svým věřitelům aktualizovaný seznam reforem. Vláda v Aténách doufá, že tak uspokojí jejich požadavky na detailnější informace o reformách a otevře zemi přístup ke slíbené finanční pomoci, která má zabránit řeckému bankrotu. „Na těch seznamech se pořád pracuje a pořád se mění. Položky se tam přidávají, jiné se škrtají. Co už tam bylo, se pozměňuje, jiné věci zůstávají. Je to pohyblivý terč,“ upozornil analytik Janis Emmanuilidis z European Policy Centre. Vládní Syriza je totiž po volbách stále svazována předvolebními sliby. Škrty důchodů nebo zvyšování daní jsou pro její voliče tabu.