Zastaví se v Česku zpracování ropy? Možná ano

Praha – Vlastník Unipetrolu, polská společnost PKN Orlen, by mohla zastavit zpracování ropy v Česku. Na konferenci o budoucnosti české petrochemie to prohlásil šéf státního správce ropovodů MERO Stanislav Bruna. Účastnil se i generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski, ten ale odmítl budoucí vývoj české petrochemie komentovat. Řekl pouze, že Unipetrol splňuje strategii, kterou si naplánoval v roce 2013 na další čtyři roky. Ta s žádným zastavením zpracování ropy nepočítá. PKN Orlen později na svém twitterovém účtu uvedl, že neplánuje ukončení výroby a uzavření rafinérií v ČR.

Unipetrol možná přestane zpracovávat ropu (zdroj: ČT24)

„Domníváme se, že cílem PKN Orlen je ukončit zpracování ropy v České republice. A to spíše v krátkodobém než dlouhodobém horizontu,“ uvedl Bruna. Jedinou společností, která u nás ve svých rafinériích v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou, zpracovává ropu, je Česká rafinérská, jejímž většinovým akcionářem je právě Unipetrol. A holding má nakročeno k tomu, aby se stal dokonce jejím jediným akcionářem. Čeká totiž na potvrzení rozhodnutí antimonopolního úřadu ohledně převzetí zbylého, zhruba třetinového podílu od italské společnosti Eni.

„Jsme překvapeni dnešním prohlášením generálního ředitele společnosti Mero, pana Bruny. Orlen nemá žádné plány ohledně ukončení výroby/uzavření rafinérií v České republice,“ reagovala na Twitteru polská firma.

„Oficiálně jsme od Unipetrolu ani PKN Orlen takovou informaci nikdy nedostali,“ dodal ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv ministerstva průmyslu Jan Zaplatílek. Jeho kolega z ministerstva Pavel Šenych navíc upozornil, že ona zmiňovaná strategie Unipetrolu na roky 2013 až 2017 není zcela dodržována. „Splňujeme ji,“ reagoval Świtajewski, s tím, že Unipetrol plánuje v tomto období investovat zhruba 19 miliard korun.

Ropovodní systém České republiky
Zdroj: www.eu2009.cz/MERO

„Vidíme snahu (Unipetrolu) dostat se majetkově do struktury českých produktovodů a ropovodů a na druhé straně výraznou nespolupráci s oborovými organizacemi, jako například je Svaz chemického průmyslu,“ poznamenal Bruna. Společnost Mero je vlastníkem a zároveň správcem českých ropovodů Družba a IKL a prostřednictvím ministerstva financí ji vlastní český stát. Bruna je šéfem společnosti od ledna, kdy z rozhodnutí ministerstva financí nahradil dlouholetého ředitele Jaroslava Pantůčka. Sám do roku 2012 v Unipetrolu pracoval, určitou dobu byl mimo jiné místopředsedou představenstva.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Holding loni snížil ztrátu na 556 milionů korun z předloňských 1,396 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun.

Roční kapacita obou českých rafinérií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy. Kapacita vlastněná Unipetrolem v současné době činí 5,9 milionu tun; 3,7 milionu tun v Litvínově a 2,2 milionu tun v Kralupech. Už v roce 2012 ukončil Unipetrol zpracování ropy v pardubické rafinérii Paramo. Společnost to tehdy zdůvodnila mimo jiné nízkými maržemi a malou poptávkou po naftě.

Součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, se holding stal v roce 2005. Samotná skupina PKN loni skončila v rekordní ztrátě 5,81 miliardy zlotých (38,1 miliardy korun), a to včetně odpisů v souvislosti s kanadskou těžební divizí TriOil. Hospodaření polského koncernu podle jeho lednového vyjádření nepříznivě ovlivnil pokles hodnoty zásob ropy a vyšší finanční náklady.