Na Ukrajinu zřejmě více plynu ze Slovenska nepřiteče

Bratislava - Slovensko nebude schopné vyhovět případným požadavkům Ukrajiny na navýšení dodávek zemního plynu. Potvrdil to slovenský premiér Robert Fico. Více plynu budou Ukrajinci potřebovat od dubna, kdy se zastaví dodávky z Ruska. Kyjev tímto krokem hodlá reagovat na dlouhodobé spory, které mezi sebou Rusko a Ukrajina mají.

„Pokud budou chtít (Ukrajinci) nahradit dodávky plynu z Ruské federace, bude tlak doručit tento plyn ze Západu směrem na Ukrajinu. My si nedokážeme představit, že bychom otočili hlavní tranzitní potrubí a že (ruský) plyn budeme vracet na Ukrajinu. Podle nás by to bylo porušení smluvní základny, která existuje mezi Ruskou federací a Slovenskem,“ prohlásil Fico.

V současné době Slovensko zajišťuje zpětný tok plynu na Ukrajinu prostřednictvím záložního plynovodu. Ta má přepravní kapacitu 14,5 miliardy metrů krychlových ročně. Ukrajina tímto způsobem dokáže pokrýt podle Fica třetinu své spotřeby této suroviny. Fico bez bližších podrobností také dodal, že kapacitu tohoto potrubí lze ještě zvýšit.

Použití hlavního tranzitního plynovodu by bylo složité vyjednat

Ovšem výraznější navýšení dodávek plynu ze Slovenska k východnímu sousedovi by si vyžádalo využití hlavního tranzitního plynovodu, kterým proudí ruský plyn přes Slovensko dále do západní Evropy.

Reverzní režim na slovenském plynovodu
Zdroj: ČT24

Slovensko zahájilo zpětné dodávky plynu na Ukrajinu v loňském roce, a to prostřednictvím nevyužívaného záložního plynovodu mezi slovenskými Vojany a ukrajinským Užhorodem. Představitelé Ukrajiny už tedy navrhovali, aby Slovensko k těmto dodávkám využilo tranzitní plynovod. Toto řešení by si ale podle tehdejšího sdělení Bratislavy i Evropské komise vyžádalo souhlas Moskvy.

Podle pondělních slov ukrajinského ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna se Kyjev po zimním období bez ruského plynu obejde. Platnost zimní dohody o dodávkách ruského plynu Ukrajině vyprší na konci března a obě strany začaly minulý týden prostřednictvím Evropské komise jednat o kontraktu na druhé a třetí čtvrtletí. Jednání ale nevedla ke konkrétní dohodě, další kolo schůzky se pak má odehrát v polovině dubna.